Уред на Philips пречиства въздуха в помещенията

„Кашлям, следователно съм в България”, написа скоро една от българските медии по повод качеството на въздуха в големите градове у нас. Този проблем се коментира предимно в светлината на замърсяването на открито – от автомобилни изпарения, топлоцентрали, печки на твърдо гориво. Почти не се говори обаче за замърсяването на въздуха в закритите пространства.

За важността на този показател говори статистиката, според която човек приема дневно средно около 2 кг храна и около 3 литра вода, но вдишва и издишва около 17 кубически метра въздух. В затворените пространства, които обитаваме, този въздух е изпълнен с множество различни вещества и живи форми. Наред с кислорода и въглеродния двуокис въздухът в едно помещение обичайно съдържа водни пари, летливи органични съединения (накратко ЛОС, съставка на повечето бои и лакове), неорганични газове като озон, серен двуокис и др., полулетливи ЛОС – фталати, ретарданти, биоциди, дим, сажди, дезинфектанти, прахови частици, полени. Заедно с тях има и различни живи форми – микроби, вируси, бактерии.

Това е причината за разработването на уреди, предназначени за филтриране на домашния въздух. Днес Philips представи у нас подобно решение, наречено от компанията „Combi 2-в-1” – уред за пречистване и овлажняване на въздуха. Поставен в дома или работната стая, той постоянно прекарва въздуха през двоен филтър – с пласт от HEPA филтър и слой от активен въглен – и може да го овлажнява. Последното прави въздуха по-приятен през времето на отоплителния сезон, когато отоплителните тела обичайно “изсушават” въздуха.

„Средата, в която се намираме, влияе пряко на работоспособността ни. Когато тя е комфортна, ние се чувстваме добре и сме работоспособни. Когато не е, ние се чувстваме зле – ставаме нервни, люти ни на очите, започва да ни боли глава; работоспособността ни намалява”, обясни инж. Детелин Марков от катедрата по хидроаеродинамика и хидравлични машини при ТУ-София.

„Средата, в която се намираме, влияе пряко на работоспособността ни", смята Детелин Марков от катедрата по хидроаеродинамика и хидравлични машини при ТУ-София

„Средата, в която се намираме, влияе пряко на работоспособността ни”, смята Детелин Марков от катедрата по хидроаеродинамика и хидравлични машини при ТУ-София

„В затвореното пространство са налице 4 среди: акустична, естетична, светлинна, физическа. Въздушната среда ние усещаме главно чрез обонянието”, обясни инж. Марков. “Тя обаче ни въздейства чрез всички съставки във въздуха, повечето от които нашето обоняние не може да отличи. И тъй като така нареченият “пети мозъчен нерв” свързва носа и очите, то когато нещо във въздуха не е наред, усещаме как започва да ни люти и очите ни се зачервяват”.

„Въздухът, който дишаме, може да ни разболява, както се случва често в градовете. Той може и да ни лекува – показателно е това, че у нас има цели селища, формирани на места,където въздухът действа благоприятно на здравето, облекчава астма, алергии и други дихателни проблеми”, казва д-р Тихомир Мустаков, алерголог и педиатър.

Според него, ролята на уреди за филтриране на въздуха като „Combi 2в1” е да помогне за оздравяването на вътрешната среда, така че многобройните вещества и микроорганизми да не разболяват хората.

„Въздухът, който дишаме, може да ни разболява, но може и да ни лекува", казва д-р Тихомир Мустаков, алерголог и педиатър

„Въздухът, който дишаме, може да ни разболява, но може и да ни лекува”, казва д-р Тихомир Мустаков, алерголог и педиатър

„Подобни филтриращи механизми помагат значително при хора и деца с проблеми като астма или алергии. Не бива обаче да се очаква резултат моментално. Няколко седмици до 3 месеца е времето, в което можем да наблюдаваме настъпването на подобрение на общото състояние”, казва д-р Мустаков.

Той подчерта, че става дума за непрекъснато работене на филтриращите механизми в домашната среда, а не само за „почасово” включване. Не по-малко важно е и това пречистващите системи да бъдат разположени така, че дебитът им да покрива целия обем на помещенията, а не само една отделна стая или зала.

В известна степен комбинацията с термопомпена система е благоприятна, защото вътрешните тела на така наречените климатици на практика „размесват” въздуха в помещението. Това позволява на филтриращия уред да прочиства по-ефективно. Наред с това за домовете, особено ако в тях живеят хора с белодоробни проблеми, важни остават ключовите житейски навици като редовното проветряване на стаите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Уред на Philips пречиства въздуха в помещенията”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Много добра статия. Да, в нея има и доста реклама на конкретен продукт, но по-важното е, че тези неща са доста важни за здравето на човек. А ние постоянно подценяваме такива фактори в ежедневието си. Дали на тази или други фирма, според мен това е важен аксесоар в дома ни, особено ако живеем в някой натоварен град.

Коментар