Наногенератор захранва устройства с докосване

Наногенераторът е изпълнен във вид на тънък филм, който покрива дисплея на мобилното устройство

Наногенераторът е изпълнен във вид на тънък филм с няколко слоя (източник: MSU)

Учени от Мичиганския университет създадоха устройство, способно да захранва с енергия електронни джаджи чрез просто докосване до екрана или пък от движението на потребителя.

Разработката се нарича биосъвместим фероелектрически наногенератор (FENG) и представлява тънък филм, който се състои от няколко слоя, може да се сгъва и да се нанася върху екрани и клавиатури. Наногенераторът изработва енергия при всяко съприкосновение с течнокристален екран или клавиатура, като ги захранва без помощта на батерия, както е видно от видео демонстрация.

В близко бъдеще ще отпадне необходимостта от зареждане на смартфоните за цяла седмица. Наближава времето, когато носимите устройства ще получават енергия от движението на потребителя, казва ръководителят на изследователския екип Нелсън Сепулведа, цитиран от сайта на Мичиганския университет

Наногенераторът е способен да захранва LCD дисплей само с докосване до него

Наногенераторът е способен да захранва LCD дисплей само с докосване до него

Иновативното „зарядно” се състои от силициева пластина, върху която са нанесени слоеве от биосъвместими материали като сребро и полимерна пяна с феро- и пиезоелектрически свойства. Всеки слой е наситен допълнително с метални йони така, че да съдържа заредени частици. Системата изработва електроенергия при всяко механично въздействие – например, при докосване с пръст.

FENG има компактни размери и е тънък колкото лист хартия. Сгънат няколко пъти, наногенераторът увеличава потенциала си за изработване на електричество. Многослойни устройства на база FENG, монтирани в подметката на обувката, се превръщат в генератор на електроенергия, който се включва, когато човек ходи.

В момента учените работят над устройства, които могат да се монтират в обувка и да предават произведената електрическа енергия към безжични носими джаджи. Не се съобщава за конкретни времеви планове за комерсиална реализация на технологията.

Коментари по темата: „Наногенератор захранва устройства с докосване”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Чакай от метални йони да вадиш ватове.

Коментар