Япония „погреба” ядрен реактор за $9 млрд.

Японското правителство спря окончателно експерименталната ядрена централа Монджу

Японското правителство спря окончателно експерименталната ядрена централа Монджу

Правителството на Япония реши да прекрати окончателно експлоатацията на експерименталния ядрен реактор Монджу на стойност 9 млрд. долара, който от построяването си преди 22 години е работил само 250 дни.

Разположен в провинция Фукуи, реакторът с натриево охлаждане беше поставен под въпрос още от пускането си през 1986 г. По-късно, през 1994 г., заради голям пожар, предизвикал изтичане на натрий, работата на реактора беше преустановена временно.

През май 2010 г. обектът отново заработи, но друга авария, предизвикана от неизправни механизми, доведе до повторно изключване на реактора. В крайна сметка, за целия период на съществуване, атомната централа изработи нищожно количество електроенергия.

Експерименталният реактор на бързи неутрони, наричан „реактор на мечтите”, е разработен така, че да произвежда повече плутоний, отколкото консумира за работата си, свеждайки до минимум ядрените отпадъци. Теоретично, това е добра идея, но несъвършенствата в проекта предопределиха нерадостната съдба на реактора.

Атомната електроцентрала, в която досега са вложени около 9 млрд. долара, се нуждае от още $4,5 млрд. и 30 години за модернизация на системите за сигурност и възобновяване на работата. Предвид това, правителството на Япония взе решение да се откаже напълно от проекта.

Въпреки провала, Япония планира да развива бързите реактори, които преработват употребявано гориво и използват повторно ценни ресурси като уран и плутоний. Историята около Монджу предизвика недоволство както сред скептиците по отношение на ядрената енергетика, така и сред местното население, което се опасява за своята сигурност след аварията във Фукушима през 2011 г.

Коментар