Zeblaze ZeBand – елегантна и водоустойчива фитнес гривна

zeband_01

Елегантната фитнес-гривна Zeblaze ZeBand е красив спортен аксесоар за измерване на пулса и ключовите постижения по време на спортни занимания. Водоустойчива е и без съмнение е една от най-добре изглеждащите фитнес-гривни на пазара.

Забележителен външен вид

Zeblaze ZeBand е интересна комбинация от „материали на Bayer” – от каквито е изработена каишката – и „авиационен алуминий”. Без съмнение това е доста елегатно съчетание. Каишката, в нашия случай черна, е с фин релеф, който я прави приятна на допир. Леко еластична, тя прилепва плътно около ръката.

zeband_dsc_5791

Носенето – с елементи на изпитание

Поставена върху тънка дамска китка, гривната изглежда като стилен часовник. Ако китката е много тънка, дължината на основното тяло на устройството принуждава каишката да „отстои” леко от ръката – на местата на снаждането с каишката, оставяйки малки прозорци, които я карат да изглежда леко неуместно.

Възможно е за по-солидните дебели мъжки ръце гривната да се окаже неудобна, защото дължината й не e голяма, в резултат на което каишката се врязва в ръката. Доброто впечатление от хубавия външен вид се компрометира донякъде и от закопчаващия механизъм. Въпреки, че има два бутона, които преминават през перфорацията на каишката, тя много лесно може да падне от от ръката.

zeband_on-hand

Страничият натиск твърде лесно откопчава каишката. Това, уви, се случва във всякакви ситуации: при преминаване на ръкав по ръката при събличане/обличане, при неволно докосване на ръб, дори при триенето на ръкава на връхна дреха.

Красивата гривна е много лесна за изгубване и това е най-големият й недостатък. За първата седмица тестване два тя пъти се изхлузи неусетно и само случайността я запази под ръка, за да може да бъде показана на снимките тук. Може би освен различни цветове, каишките трябва да имат и различни видове закопчаване.

zeband_buttons

Спорт и измервания – точни

Макар да има известно забавяне в отчитането на пулса, следва да се признае, че измерванията на гривната са доста точни. При това положение гривната може да се носи с ясното съзнание, че изписаният на екрана пулс е измерен „една идея” преди момента на поглеждане на дисплея.

Софтуер – само една възможност

ZeBand работи с приложение, което се инсталира на смартфона – HPlus Watch. С него тя се свързва през Bluetooth. Уви, тя не работи с други приложения.

При установяването на Bluetooth връзка, гривната „изстрелва” всичко от паметта си към телефона. Приложението моментално визуализира графика със стълбчета и криви, които отчитат направените стъпки и честотата на пулса.

zeband_app

Модулът за мониторинг на съня е свръх-опростен, но пределно ясен. Комуникацията между смартфона посредством приложението и фитнес-гривната има значение и за синхронизирането на часовниковата функция.

В случая с нашата фитнес-гривна след първата седмица се появи загадъчен проблем: гривната се оказа склонна да губи синхронизацията си с приложението. Спокойствието й се възвърна след пълното спиране на приложението – Zeblaze ZeBand продължи да работи коректно в напълно автономен режим.

Дисплей и управление

Гривната има малък дисплей, върху който цифрите на часовника са едри и се виждат добре. Екранът не е сензорен; сензорна е само малка част от него, а именно долната, коят е означена с малък, едва забележим кръг.

zeband_sensor

Оттук се управлява цялото устройство, защото то няма физически бутони. Командите се подават чрез различни жестове върху кръговата зона: докосване, задържане, продължителнно докосване. Уви, този сензорен участък от екрана няма никаква защита и на практика всяко докосване активира гривната по всяко време – дори триенето на ръкав я кара да показва различните си менюта.

Батерия за 4-5 дена

Твърдението, че гривната може да изкара 15 дена с едно зареждане, е доста оптимистично. При нормалната употреба 3-4 дена е нейният максимум.

zeband_charging_2

Зареждането става чрез специфичен конектор-щипка, в който се защипва гривната по време на зареждане. Кабелът се свързва чрез стандартен USB кабел към компютър или адаптер за включване в контакта.

zeband_charging_1

Без страх от водата

Гривната е със степен на водоустойчивост IP67, което би трябвало да я прави годна за плуване. Без съмнение възможността за плуване би трябвало да отличава тази гривна от повечето други подобни устройства на пазара. Това е така – ала с известни условности.

zeband_watered

Чувствителният на допир екран реагира и на вода така, както и на докосване с ръка – това го кара да се “побърква” при досег с водата. Включват се и се изключват различни функции произволно.

Хубавото е, че човек може да се къпе с нея след спорт, така че водоустойчивостта й никак не е за подценяване.

Заключение

ZeBand е бюджетен клас фитнес-гривна с много елегантен дизайн, приятен вид, а и без съмнение атрактивна цена. Тя има някои неприятни ограничения, от които най-много трябва да се внимава да не бъде неусетно загубена. От друга страна, не може да не й се признае, че е едно от най-елегантните носими устройства, появявали се досега на пазара.

zeband_dsc_5787

Позитиви:
● Ниска цена
● Впечатляващ дизайн
● IP67 водоустойчивост
● Добра точност на измерване на пулс

Негативи
● Несъвместима с други приложения освен  HPlus Watch
● Лесно се откопчава
● Кратък живот на батерията (~5 дена)

zeband_02-izgled

Фитнес гривната Zeblaze ZeBand се продава в момента на намалена цена от $19,89 в онлайн магазина GearBest.com. Стойността на доставката до България е $0,12. Комплектът включва  самата гривна, захранващ кабел и ръководство за потребителя.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар