Microsoft сваля цената на Windows 10 за евтини лаптопи

От март тази година на пазара се очакват по-евтини лаптопи с Windows 10

От март тази година на пазара се очакват по-евтини лаптопи с Windows 10

Производителите на евтини ноутбуци вече ще плащат по-малко на Microsoft за използване на Windows 10, съобщават източници от тайванската индустрия.

Новите цени влизат в сила от началото на март тази година. Лицензът на Windows 10 за евтини ноутбуци с диагонал на екрана до 14,1 инча поевтинява, спрямо миналата година, съобщи Digitimes.com, без да посочва конкретни цени.

Стратегията на ценообразуване на Microsoft предполага различни лицензни такси за инсталиране на Windows 10 на лаптопите, в зависимост от размера на екрана, нивото на пазара (развит или развиващ се), типа устройство (класически лаптоп или хибрид) и техническите характеристики.

Според тайванските източници, намаляването на цените на Windows 10 за евтини мобилни компютри е продуктивано от засилващата се конкуренция от страна на хромбуците, предлагани от компании като Lenovo, Acer, Asus, Dell и Samsung.

Google не таксува производителите за Chrome OS, в резултат на което ноутбуците с тази операционна система по правило са по-евтини от Windows машините при съпоставими характеристики. Това е една от причините хромбуците да се радват на засилено търсене в сектора на образованието.

По-рано анализаторската компания TrendForce прогнозира, че пазарът на портативни компютри на база Chrome OS ще възлезе на 10,2 млн. броя през 2016 г., бележейки ръст от 36% на годишна база. Най-големи производители на хромбуци, според TrendForce, са Dell, HP и Lenovo.

До неотдавна Microsoft поддържаше сегмента на евтини ноутбуци с платформата Windows 8.1 with Bing. Но с излизане на Windows 10 тази програма беше прекратена и повечето евтини Windows лаптопи изчезнаха от пазара.

Но дори евтините компютри няма да измъкнат РС пазара от спада, който продължава вече пет години. Според анализ на Gartner, през 2016 г. доставките на настолни компютри и лаптопи в света възлизат на 269,7 млн. броя, което е с 6,2% по-малко спрямо 2015 г. РС пазарът върви надолу от 2012 г. насам.

Коментар