Изкуствен интелект създава… изкуствен интелект

Софтуерът за създаване на изкуствен интелект може да намери начини за оптимизация отвъд възможностите на хората

Софтуерът за създаване на изкуствен интелект може да намери начини за оптимизация отвъд възможностите на хората

За създаване на добър изкуствен интелект са необходими неимоверно много усилия, време и ресурси. Ето защо компании и научни институции се насочват към разработка на умен софтуер, способен сам да създава програми с възможности на изкуствен интелект.

По подобни проекти работят изследователи от нестопанската организация OpenAI (съоснована от Илон Мъск), Масачузетския технологичен университет (MIT), Калифорнийския университет Бъркли, лабораторията Google Brain и др. На практика те се опитват да създават изкуствен интелект (ИИ), способен самостоятелно да създава друг изкуствен интелект.

Става въпрос за обучаващи се софтуерни системи, способни да възпроизвеждат подобни на себе си. Целта на тези проекти е да намалят значително стойността за създаване на изкуствен интелект, да го направи по-достъпен и ефективен.

Ако университет или корпорация иска да създаде изкуствен интелект, може просто да наеме ресурси от ИИ конструктора, вместо да формира цял екип от специалисти. Това ще намали драстично цената на разработките, а изкуственият интелект ще стане повсеместен.

Освен това новата технология ще ускори значително процеса на създаване на изкуствен интелект. В момента ИС се нуждае от седмици или месеци, за да се научи да изпълнява задачи, като използва огромни изчислителни мощности, пробвайки едно и също нещо отново и отново, тъй като буквално не разбира какво прави. Изкуственият дизайнер на ИИ може да намери начини за оптимизация отвъд възможностите на хората.

Подобно развитие може да има и страничен, каскаден ефект и да доведе до появата на нещо от рода на Скайнет. Изкуственият интелект, който се обучава самостоятелно, е толкова ефективен именно поради това, че процесът на обучение е съвършено различен от човешкия.

Освен това, изкуствено създаденият ИИ може да бъде непонятен за хората. Щом го научите да изпълнява определена задача, не винаги можете да скриете от него как прави това. Предизвикателство за учените е да предотвратят възможни катастрофални сценарии, като не позволят на софтуерния конструктор на изкуствен интелект да премахва прекъсвача от собствените си творения.

На този етап софтуерните системи за проектиране на изкуствен интелект все още отстъпват по възможности на хората-инженери. Но изкуственият интелект се учи по-бързо от човека, така че скоро може да задмине своите биологични създатели. Ще бъде ли готово човечеството за тази нова реалност в близко бъдеще?

Коментари по темата: „Изкуствен интелект създава… изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Т800

    Що ве
    Скунет ще се справи на бързо с главната опасност-политиците .

Коментар