300 компании развиват VR сектора в Европа

Eвропейският сектор на продукти и технологии за виртуална реалност (VR) вече наброява почти 300 компании, според съвместен доклад на The Venture Reality Fund и LucidWeb, които досега бяха фокусирани основно на американския пазар.

Игрите са най-конкурентното VR направление, в което участват добре финансирани компании като CCP Games и Solfar Studios (Исландия), nDreams (Великобритания) и Resolution Games (Швеция), сочи анализът.

Силни играчи присъстват и в сферата на технологиите за потребителско взаимодействие във виртуалната реалност с помощта на мозъка, тялото, очите, краката и ръцете – такъв играч, например, е швейцарската компания Mindmaze, която получи рекордно за европейския VR сектор финансиране в размер на $100 млн.

Сред производителите на хардуер и софтуер за 360-градусови изживявания се открояват VideoStitch и Giroptic. Набира скорост и компаниите за VR проекти в сферата на недвижимите имоти, където водещи играчи са шведската Diakrit и холандската TheConstruct.

При шлемовете за виртуална реалност лидери са френските стартъпи Homido и Mindmaze и шведската компания Starbreeze, според доклада на Venture Reality Fund.

В последните две години водещите американски корпорации придобиха редица стартъпи от Европа, посветени на разработката на 3D инструменти. Така например, Google купи ирландската компания Thrive Audio, Facebook погълна шотландската Two Big Ears, а Snapchat се сдоби с лондонския разработчик Seen/Obvious Engineering.

Технологии за виртуална реалност ползват и компании от сферите на здравеопазването и фитнеса – в частност за медицинско образование, психиатрично лечение и физическа рехабилитация. Тук се споменават имената на компании като испанската Psious и холандската MDLinking.

Над половината от компаниите в анализа оперират от Великобритания, Франция, Германия и Швеция. В континентална Европа лидер във VR сферата е Франция.

Коментар