Учени създадоха памет от яйчена черупка

Яйчената черупка може да послужи за създаване на екологично-чисти, евтини и енергонезависими памети

Яйчената черупка може да послужи за създаване на екологично-чисти, евтини и енергонезависими памети

Китайски учени разработиха ново устройство за съхранение на данни, в основата на което… е яйчената черупка. Изобретението обещава по-бързи и по-екологични компютри

Изследователите от Технологичния институт Гуeйджоу купили случайни яйца от пазара и раздробили черупката им до състояние на прах с наноразмери, съобщи newscientist.com. След изсушаване, прахът бил разтворен и нанесен като покрие върху електролитната повърхност на чип памет, през която преминава електрически ток.

Новата разработка се явява резистивна памет ReRAM (resistive random access memory), която може да стане важна съставна част на устройствата за съхранение на данни. ReRAM работи по-бързо от обикновената оперативна памет, има по-голяма плътност за съхранение на данни и консумира по-малко енергия от динамичната RAM или флаш памет.

Резистивната оперативна памет работи на базата на материали, които запомнят промяната на електрическото съпротивление, когато към тях се приложи напрежение. Китайските учени са пускали ток през своето устройство, за да проверят дали то може да работи като хранилище за данни от типа ReRAM.

Разработката е ексцентрична, но актуална, смятат специалисти в областта на паметите. Създадената на основата на яйчени черупки памет се оказва способна да записва нули и единици до 100 пъти. Това, разбира се, е много далеч от милиардите цикли, на които са способни други материали за памет, но все пак е впечатляващ резултат за подобна ексцентрична технология.

„Това е актуална, сериозна и интересна научна разработка“, казва Кийс де Груут от Университета Саутхемптън, Великобритания. Яйчената черупка може да се окаже перспективен вариант като реална алтернатива на електролита, смята британският учен.

Китайските изследователи, от своя страна, се надяват, че откритието им ще способства създаването на екологично-чисти, евтини и устойчиви устройства за енергонезависима памет от следващо поколение.

Коментари по темата: „Учени създадоха памет от яйчена черупка”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Не бях си мислил, че компютрите ще ги произвеждат в курници…

  2. Anonymous

    звездвев питай ути – трябва освен въпросната черупка да добавиш и черно пиперче, което убива бактериите, които биха унищожили материала на паметта!!!

  3. звездвев

    може ли рецептата за памет ?Искам да си направя в домашни условия

Коментар