Куфарите във Виена ще отиват сами на летището

„Искаме да направим система, която събира куфарите на туристите и ги транспортира до летището”, сподели Клеменс Химпеле от общинската администрация на Виена

Куфарите на туристите, които се готвят да отпътуват от Виена, ще отиват сами на летището и ще чакат своите стопани там, докато гостите на града правят своята последна разходка из австрийската столица спокойно, без да мъкнат всичкия си багаж със себе си. Така те ще могат да се насладят на последните часове от престоя си в красивия град.

Инициативата е на общинската администрация във Виена и за нея разказа инж. Клеменс Химпеле, ръководител на Административен отдел 23 – „Икономика, труд и статистика”, по време на форума „Градове на бъдещето – Интелигентна мобилност” в София.

„Това е един иновативен проект, който искаме да реализираме заедно с Летище Виена”, сподели Химпеле. „Гостите на града, преди да си заминат, прекарват значително време из града, пътувайки наоколо. Те освобождават хотелите и си влачат целия багаж със себе си по време на тази последна градска разходка. Това е много затормозяващо. Ние искаме да направим система, която събира техните куфари и ги транспортира до летището”, допълни той.

Всъщност, все още никой не знае как точно ще работи системата. Проектът е пилотен и е в началната си фаза. „Нямаме отговор на въпроса как да стане това”, казва Химпеле. „Летището се обърна към частните фирмите с покана да предложат решения, така че хората да не мъкнат куфарите си из града, преди да потеглят към самолета”. Сега общината очаква и събира предложения, за да избере и тества технология за отвеждането на куфарите на летището.

Куфарите на туристите, които се готвят да отпътуват от Виена, ще отиват сами на летището и ще чакат своите стопани там

„Искаме да изпробваме нови неща. Разбира се, че има вероятност да се окажат неуспешни”, казва Химпеле. Политиката на общината обаче е да инвестира активно в иновации. От 2013 г. насам във Виена е задължително 2,8% от общинските разходи да носят пряко „иновативно действие”. Това подтиква общината да инвестира в различни нововъведения, дори с риск първите проекти да не са особено успешни.

„Работим съвестно с академичната общност, с бизнеса, с гражданите – търсим идеи и предложения по тези канали. За целта е много важно ясно да формулираме исканията и въпросите си, преди да обявим конкурс. Ние трябва да формулираме исканията си така, че да стимулираме иновациите”, заяви Химпеле.

Финансирането за такива иновации идва от общинския бюджет и от печалбата на местните държавни „социални” предприятия. Това са държавни компании, които имат право на печалба, но са задължени изцяло да я да реинвестират в дейността си – главно в инфраструктурата и новите технологии.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Куфарите във Виена ще отиват сами на летището”

добавете коментар...

  1. #

    Това е най-новата технология Ром Драйв.
    Има само един недостатък, куфърите не винига стигат до летището.

Коментар