Облакът за отворена наука получи зелена светлина

До 2020 г. Европа може да се нареди в челната тройка в областта на високопроизводителните изчислителни технологии в света, заяви Ева Майдел

Европарламенът прие днес с мнозинство предложението за създаване на Европейски облак за отворена наука. Инициатива за компютърни услуги в облак до 2020 г. ще изкачи Европа в челната тройка в света в областта на изчислителните технологии, заяви българският евродепутат Ева Майдел.

„Европейският облак за отворена наука ще даде възможност на Европа да отвори нова страница в историята си като континент на научните открития и иновациите и до 2020 г. да се нареди в челната тройка в областта на високопроизводителните изчислителни технологии в света“, каза Майдел, която е докладчик на групата на ЕНП по становището по темата на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите.

По нейните думи, със създаването на облака за отворена наука 1,7 млн. изследователи и 70 млн. специалисти в областта на науката и технологиите ще получат виртуална среда, в която да съхраняват, обменят и използват повторно своите данни от различни дисциплини и държави.

Проектът може да стане един от най-успешните на ЕС, редом с Програма „Еразъм“, отпадането на таксите за роуминг и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), посочи Ева Майдел в рамките на вчерашния дебат в пленарна зала на ЕП в Страсбург.

Ева Майдел смята, че от ключово значение е инициативата да е огледално отражение на нуждите на предприятията, които са водеща страна в процеса на създаването на иновации. Според нея, инициативата за европейски облак не би била успешна без регионален подход и измерение.

„От изключителна важност е активното участие на по-новите държави-членки като България по време на дискусиите и реализирането на действията, вписани в инициативата. Това означава включване на националните парламенти, регионалните администрации и публично-частните партньорства в процесите“, посочи Майдел.

Инициативата за европейски облак е първият официален текст на Европейския парламент, който призовава Европейската комисия да предложи законодателство за премахване на задължителното локализиране на данни, с което да се гарантира свободното движение на данни в ЕС.

Коментари по темата: „Облакът за отворена наука получи зелена светлина”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Отново тази Ева … само, че вече с нова фамилия. И статията е в неин стил – не видях написването и на една стъпка по същество, която е планирано да се направи. Само ЕС решили да са велики и толкова.

  2. :)

    Идеалната информационна среда за патентните тролове.

Коментар