Intel формира 23% от R&D в чип индустрията

12,7 млрд. долара са разходите на Intel за изследвания и разработки през 2016 г.

Intel остава лидер сред производителите на чипове с най-голям дял разходи за изследвания и разработки (R&D), сочи проучване на IC Insights.

През миналата година ИТ гигантът от Санта Клара, Калифорния, е вложил 12,7 млрд. долара в R&D, което възлиза на 22,4% от приходите на компанията от продажби на полупроводникови продукти, съобщи digitimes.com.

Същевременно, R&D разходите на Intel формират 23% от общите харчове за изследвания и разработки на полупроводниковата индустрия, които през 2016 г. се оценяват на 56,5 млрд. долара.

По този показател Intel превъзхожда сумарните разходи за R&D на следващите го три компании в рейтинга – Qualcomm, Broadcom (след като Avago Technologies купи Broadcomm за 37 млрд. долара) и Samsung.

На пета позиция по показателя R&D е японската компания Toshiba, следвана от тайванската TSMC, която е най-големият производител на чипове по поръчка. В класацията на IC Insights попадат още MediaTek, Micron Technology, NXP и SK Hynix.

Коментари по темата: „Intel формира 23% от R&D в чип индустрията”

добавете коментар...

  1. Diko

    Защото, предпочагам, производителите на ARM архитектура имат ясен и все още дълъг път до лимита на силиция. Сиж Интел е. Нормално да хсрчат толкова много за проучвания, защото краят е вече видим и с ясно око. Това сменяне. А режима от два такта на три само показа, че вече са там.

    Въпросът, който си задавам е дали Интел изтискват кравата или наистина имат нова концепция/технология, за която им трябват много ама много пари, за да я реализират в масови мащаби.

  2. Димитър Иванов

    Някой има ли представа защо при ARM архитектурата се харчат толкова малко пари в сравнение с x86 * x64? Разбирам да е повече при Интел но тук става дума за няколко стотин процента повече. Същеврменно не е споменат AMD на кое място е!

Коментар