Тестват растежа на филизи в космоса

Учениците от Германия искат да открият дали растенията могат да бъдат отглеждани от филизи в космоса (снимка: BASF)

Първи по рода си училищен експеримент ще тества дали филизите се вкореняват в безтегловност. Това ще стане на Международната космическа станция (МКС), съобщиха от BASF, която подкрепя проекта.

Трима ученици от професионалната гимназия по земеделие в Равенсбург, Германия – Мария Кох, Рафаел Шилинг и Дейвид Герей – работят по проекта V3PO („Вегетативно размножаване на растения в орбита“). Те искат да открият дали растенията могат да бъдат отглеждани от филизи в космоса с цел осигуряване на свежа храна по време на мисии.

Към днешна дата експериментите, проведени в безтегловност, се концентрираха единствено върху растежа на семена. Ако филизите могат да се използват за размножаване на растения в космоса, това ще бъде важен напредък в усилията да се осигурява храна за дългосрочните космически мисии, като тези до Марс.

Училищният изследователски екип е подготвил 15-милиметрови филизи на фикус пумила. Това растение покрива тежките изисквания за пътуване в космоса: то е достатъчно компактно и устойчиво на температурни разлики от 4 до 28 градуса по Целзий. Мария, Рафаел и Дейвид внимателно са засадили филизите в хранителна среда с агар, поставена във високотехнологична експериментална кутия, наречена AFEx Habitat.

Преди няколко дни кутията напусна Космическия център „Джон Ф. Кенеди“ във Флорида на борда на ракетата SpaceX, която ще я достави на Международната космическа станция. Едновременно с експеримента в космоса ще се проведе и контролен експеримент на Земята в условията на гравитация.

За да разработят дизайна на експеримента, учениците са изкарали стаж в Центъра по земеделие на BASF в Лимбургерхоф, Германия. Тъй като филизите ще бъдат подложени на екстремни разлики в температурата и влажността, те е трябвало да бъдат защитени срещу бактериални и гъбични болести. Фунгицидите на BASF – Xemium и Initium – ще запазят филизите здрави на борда на МКС и по време на полета в космоса.

Коментар