Тънките клиенти се справят с нуждите в здравеопазването

„Един от начините да се справим с предизвикателствата в здравеопазването е използването на тънки клиенти” – Рамона Продеа, мениджър регион Източна Европа, AMD

Технологиите в здравеопазването непрекъснато се променят и еволюират. Много малко други браншове се доближават до сериозните изисквания, които здравеопазването поставя върху приложенията, сигурността и достъпа до информация.

Уелнес центровете и болниците трябва да следят непрекъснато най-новите тенденции и да ги интегрират в клиничния и административния режим, особено предвид факта, че качеството на грижите става все по-важно за това тези заведения да бъдат печеливши и да оживяват икономически. Един важен компонент, тласкащ напред следващото поколение технологии в здравеопазването, е увеличаващият се обем данни, генерирани от пациентите за тяхното здравословно състояние.

Появата на Електронния здравен регистър (ЕЗР) и напредъкът в изобразяването с висока резолюция в приложения като рентгенови изследвания и ултразвукова апаратура създадоха огромно количество информация, което изисква технологични отговори. В този нов свят на дигиталното здравеопазване има нещо много положително. Например, обработката и споделянето на големи количества данни насочва към персонализирана или прецизна медицина. Развитието на платформите за изкуствен интелект (ИИ) добавя още възможности за подобрена диагностика.

В кратък исторически план, здравните заведения са използвали компютри на подвижни масички (колички) за запис и достъп до информацията за пациентите. Една по-нова тенденция е използването на таблети вместо ноутбуци за повишена мобилност и ефективност. Таблетите обаче, много повече от ноутбуците и другите формати компютри, са рисков компонент – много по-лесно е да бъдат откраднати или повредени и представляват уязвимост по отношение на възможната кражба на данни. И ноутбуците, и таблетите имат недостатъци, независимо дали това ще е животът на батерията или възможният пробив в чувствителна информация за пациентите и кражбата на самото устройство с нея.

Един от начините да се справим с предизвикателствата е използването на тънки клиенти. Тези устройства са подобни на традиционните настолни и мобилни компютри, с изключение на няколко ключови различия. Вместо да съхраняват данните локално, тънките клиенти са създадени специално за свързване чрез мрежа към сървърна инфраструктура, независимо на територията на заведението или базирана в облака.

Тънките клиенти са подобни на традиционните настолни и мобилни компютри, но имат някои ключови предимства

Второ, тънките клиенти нямат локално инсталирани операционни системи или приложения. Те се обслужват от сървъра чрез десктоп виртуализация. В тази среда приложенията се изпълняват на отдалечения сървър. Всички приложения и данни остават в отдалечената система, а информацията се комуникира чрез дисплея, клавиатурата и мишката на тънкото клиентско устройство.

Тънките клиенти работят с локални дисплеи, които могат да бъдат монтирани на стена с чувствителни на допир екрани и да се разполагат на основни места като стаите за прегледи и терапия, в коридорите пред болничните стаи, в операционните, в сестринските стаи и дори в бюфети и столови на заведенията за възрастни хора. Тези устройства имат широка приложимост в дистанционното здравеопазване с възможността да доведат опита на специалистите до отдалечени селски райони или до линейките, превозващи спешно болни.

Тъй като тънките клиенти нямат твърди дискове или вентилатори, те са идеални за стерилни пространства, където се изисква тиха работа. Когато е необходимо, те могат да поддържат множество дисплеи с висока резолюция, нещо особено ценно за разчитане на медицински изображения от ултразвук апарати или ядрено-магнитен резонанс. Накратко, тънките клиенти могат да осигурят достъп навсякъде, където най-много има нужда от него.

Като се включват директно в контакт на стената и не съхраняват информация локално, тънките клиенти преодоляват ограниченията на „мобилните“ изчислителни устройства. Освен това, те са с минимални изисквания за поддръжка. Дори мобилните тънки клиенти, които приличат много на лаптоп, но нямат твърд диск, не крият риск, че от тях ще бъдат откраднати или нарушени конфиденциални данни. Портативността, лекотата за използване и сигурността, присъща на тънките клиенти, помагат на здравните организации да разработят защитената, свързана и интегрирана инфраструктура, необходима да се превърнат данните в полезна информация.

AMD доставя високопроизводителни и с ниска консумация на енергия Embedded G-серия процесори с вградена HD графика (до 4К) на компаниите, които произвеждат тънки клиенти

Според неотдавнашен доклад на фирмата за ИТ сигурност Imprivata, посветен на тенденциите за десктоп виртуализация, степента на навлизане на клиентската виртуализация в здравеопазването се очаква да достигне 80% през 2017 г. Когато професионалистите в здравеопазването въведат първоначалните данни за пациента в системата и след това без прекъсване ги проследяват за дълъг период от време, като информацията се обновява от различни крайни точки и винаги е актуална, хората, полагащи грижи, ще могат да прекарват по-малко време в занимания с технологията и ще имат повече време за своите пациенти.

Сигурността е повишена, тъй като на самия тънък клиент няма нито данни, нито среда на персонален десктоп. Вместо това данните се подават от сървъра при поискване, като контролът на достъпа и обновяванията се правят от оторизирани потребители.

В допълнение към ефективността и предимствата по отношение на сигурността, ИТ обновяванията за тънките клиенти се управляват на сървъра за цялата медицинска организация вместо да се правят обновявания на отделните РС, като така се намаляват разходите и сложността. С тънките клиенти данните на пациентите остават в информационния център, а не на дисковете на различни РС, лаптопи и таблети в организацията. По подобен начин, тъй като всички полагащи грижи правят достъп и обновяват едни и същи файлове, записите за пациентите винаги оставят най-новата информация.

AMD доставя високопроизводителни, с ниска консумация на енергия, Embedded G-серия процесори, с вградена HD графика (до 4К) на компаниите, които произвеждат тънки клиенти. С новите възможности за кодиране и декодиране на борда, ускоряващи графичната обработка, тези устройства могат да обслужват натоварващи приложения за поточно видео.

Нещо повече, приложенията, свързани с Електронния здравен регистър, нарастват отвъд текстово-ориентираните бази данни на пациентите. Новите приложения включват поддръжка на изображения, съответно на графичните елементи от здравните грижи за клиента в дигиталните записи. С развитието на самите изобразяващи устройства в посока по-висока производителност и резолюция, количеството данни нараства извънредно много. Това означава, че представянето на информацията за пациентите на клиничните лекари изисква също така висока резолюция, съвременни дисплеи и способност да се разделя екранът на множество картини. Повечето тънки клиенти осигуряват висока резолюция и висока производителност на до 10 дисплея.

Тънките клиенти, работещи чрез десктоп виртуализация, осигуряват ИТ платформи за здравеопазването, които са не само опростени, мащабируеми, защитени и гъвкави. Те са способни да предложат екстремни графични резолюции и производителност от корпоративен клас. Като лидер по пазарен дял в сегмента на тънките клиенти, AMD разширява възможностите за своите партньори, разработвайки продукти, които трансформират медицинската индустрия.