Продажбите на твърди дискове намалели с 9,2%

Общият капацитет на продадените през 2016 г. твърди дискове възлиза на 633 екзабайта

Пазарът на твърди дискове е в отстъпление, сочат данни на браншова организация. Това не е изненада, предвид слабия пазар на компютри и навлизането на SSD устройствата като алтернатива на HDD.

Световните продажби на HDD през 2016 г. възлизат на 425,8 млн. броя, което е с 9,2% по-малко спрямо предходната година и доста под пика от 2010 г., когато на пазара бяха доставени 651,4 млн. броя, пише DigiTimes, позовавайки се на данни от асоциацията IDEMA (International Disk Drive Equipment and Materials Association).

Прогнозата сочи по-нататъшен спад в продажбите на твърди дискове. Тази година пазарът на HDD ще намалее до 407,7 млн. броя. Въпреки устойчивата негативна тенденция, общият капацитет на продадените през 2016 г. устройства е нараснал до 633 екзабайта, в сравнение с 535,8 екзабайта през 2015 г. (1 екзабайт е равен на 1 млрд. гигабайта).

IDEMA очаква общият обем на продадените твърди дискове през 2017 г. да достигне 756 екзабайта, което е резултат от продължаващия ръст на средния капацитет на устройствата.

Производството на HDD във формат 1,8 инча практически е прекратено, а продажбите на 2,5- и 3,5-инчови устройства за ноубуци намаляват. Същевременно, твърдите дискове от тип Nearline са в подем, което е показател за нарастващо търсене на мрежови устройства за съхранение на данни (NAS) от страна на индивидуалните потребители и сегмента на малкия и средния бизнес.

Анализът на IDEMA посочва и водещите производители на твърди дискове. В момента само четири компании контролират пазара – това са Seagate, Western Digital, HGST (в състава на Western Digital) и Toshiba.

Коментари по темата: „Продажбите на твърди дискове намалели с 9,2%”

добавете коментар...

  1. Bla

    Дебилен коментар от дебил 🙂

  2. Anonymous

    След 11г въобще са са спрели.

    -9,2%*11г = -100%

Коментар