Нов сертификат за зелени мобилни устройства

Нова сертификационна схема ще отличава най-зелените мобилни устройства. Тя е разработка на Green Electronics Council и UL Environment и ще дава най-висок рейтинг на мобилните телефони и устройства с най-добри показатели от гледна точка на устойчивост.

За да спечелят такъв сертификат, телефоните ще трябва да преминават тестове, които включват опаковката, материалите и използването на енергия. Производителите също така трябва да имат стратегия за справяне с устройствата след края на тяхната употреба. Тя трябва да гарантира устойчивото обезвреждане на машинките или тяхното повторно използване.

Производството и оперативните дейности също ще се вземат под внимание. Тези производители, които смогнат да отговорят на всички критерии, ще са в състояние да използват еко-сертификатите в своите маркетингови кампании.

Новият стандарт UL 110 ще бъде публикуван като ANSI стандарт на 24 март 2017 г., се казва в съобщение на сертифициращите организации. Към 1 юли трябва да влезе в сила нова категория в регистъра EPEAT, посветена на мобилните телефони и базирана на UL 110. EPEAT е действащият вече рейтинг за екологична устойчивост на електроника.

Няколко големи марки вече са заявили интереса си към сертификационната схема. Работата по разработването на новия стандарт за екологичността на мобилните телефони започна през 2013 г.

Коментар