Springer Nature внедрява технология на Онтотекст

„Горди сме да подкрепим световното издателство Springer Nature в неговите усилия да развива и усъвършенства управлението на съдържание“, сподели Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст

Семантична технология на българската компания Онтотекст разширява възможностите за управление на съдържанието на световния издател на научна литература Springer Nature.

Издателството избра семантичната графова база GraphDB на Онтотекст за вграждане в новата SciGraph платформа за свързани отворени данни (LOD). Платформата агрегира информация от различни източници на Springer Nature и други академични издателства.

Със своите възможности да обработва огромни масиви от данни, заявки и извличане на смисъл от данните в реално време, GraphDB увеличава капацитета на издателската платформа SciGraph, съдържаща милиарди записи. Технологията на Онтотекст помага на издателската платформа да събира висококачествени данни от академични и изследователски организации, като проекти, конференции, афилиирани партньори, публикации и т.н.

Платформата обогатява данните, добавя семантични описания и дава представа за връзките в информацията по визуално въздействащ начин, поясниха от българската компания. „Визията на Онтотекст е да осигури надеждна семантична графова база, която предлага бърз достъп до данни, ефективно обновяване на информацията и е лесна за използване“, сподели Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст.

Springer Nature е в топ 5 на световните издателства в областта на природните, точни и науки за живота, с годишен оборот от 1,5 милиарда евро. „Ние сме потребител на данни от вътрешни и външни информационни силози, които преобразуваме и използваме повторно изцяло в икономическата и изследователската области. По този начин подобряваме откриваемостта на съдържанието и осигуряваме мощни инструменти и услуги, базирани на данни, които да обслужват изследователи, автори, редактори, библиотекари, статистици и много други“, каза от своя страна Хенинг Шьоненберг, директор Продуктови и метаданни в Springer Nature.

Издателството използва семантични технологии и отворени данни от 2012 г. Сътрудничеството с Онтотекст е ново начинание, което ще подпомогне Springer Nature да преодолее препятствията от миналото, чрез свързване на изчерпателна информация за научната област, допълни той.

Първото официално представяне на SciGraph ще бъде на Панаира на книгата в Лондон, където Мишел Пасин, главният архитект данни на SciGraph от Springer Nature, ще представи съвместно с Онтотекст функционалностите на платформата и нейните технологични предимства.

Коментар