Гъвкав сензор за пулс се вплита в дрехите

Гъвкав сензор, вплетен в дрехата като бродерия, може да измерва сърдечния пулс с висока точност (източник: Quandt et al)

Швейцарски учени създадоха гъвкав материал за изготвяне на сензори за пулс, които могат да се вплитат в обикновена тъкан и дори да се перат заедно с нея. Новият материал превръща сензорите за пулс в бродерия, използвана и за украса на дрехите.

Гъвкавите сензори не се усещат и не предизвикват дискомфорт при носене, а дрехите и предметите с тях могат да се перат както обикновено. Сензорът се състои от два полимерни материала с различни свойства – единият служи за светодиод, а другият – за гъвкаво защитно покритие.

По едното влакно на сензора се подава светлина, а по другото се отчита отразяването, на базата на което се определя честотата на пулса, пояснява Popular Science. Според учените от Швейцарската федерална лаборатория за материалознание и технологии в Дюбендорф (EMPA), точността на измерването е съпоставима с тази на класически медицински сензор.

Новата технология може да намери приложение и за други измервания освен това на сърдечен пулс. Така например, проектът предвижда създаване на базата на гъвкавия материал на сензори за определяне на нивото на кислород в кръвта и налягането в тъканите.

Коментар