10-кратен ръст на VR пазара в близките години

Близо 100 млн. устройства за виртуална и допълнена реалност ще бъдат продадени през 2021

Продажбите на устройства за виртуална и допълнена реалност (VR/AR) ще нараснат 10 пъти в периода до 2021 г., прогнозира анализаторската компания IDC.

По-ниските цени, разнообразието от устройства и разширените възможности за използване обуславят повишеното търсене на VR/AR шлемове. Пазарът на подобни устройства ще нарасне от 10,1 млн. броя през 2016 г. до 99,4 млн. през 2021 г., сочи докладът на IDC.

Устройствата за виртуална и допълнена реалност могат да предложат на корпоративните потребители нови възможности за повишаване на продуктивността на работа. Технологията ще им позволи да взаимодействат с данните, вместо да гледат статични изображения на екрана.

Ползите от VR/AR са най-очевидни за сфери като производство, дизайн, здравеопазване, транспорт и търговия на дребно. Обикновените потребители пък ще бъдат привлечени от по-дълбокото потапяне в съдържанието – на концерти, спортни събития, видеогри и други развлечения.

В момента устройствата за допълнена реалност заемат най-малък дял от VR/AR пазара, но с развитието на технологията те ще започнат да носят все повече приходи на производителите. IDC очаква приходите от AR шлемове да нараснат от $209 млн. през 2016 г. до $48,7 млрд. през 2021 г., докато бизнесът с VR устройствата ще се увеличи от 2,1 до 18,6 млрд. долара.

Цената на VR устройствата варира от под $100 до над $1000. Все още е рано да се каже дали евтините варианти ще тласнат напред технологията или по-скоро ще я забавят, тъй като потенциално те могат да разочароват потребителите, които за първи път изпробват виртуалната реалност, коментира IDC.

Шлемовете за допълнена реалност са по-недостъпни за потребителите, защото цените им обикновено превишават 1000 долара. По-рано IDC прогнозира, че пазарът на устройства за виртуална и допълнена реалност ще достигне 13,9 млрд. долара през 2017 г.

Коментари по темата: „10-кратен ръст на VR пазара в близките години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Пазар, който все още практически не съществува, не е трудно да нарастне и 100 пъти в близките години 🙂

Коментар