Canon дигитализира ръкопис на 1600 години

Folio 22 recto от Vergilius Vaticanus е една от най-важните страници от колекцията във ватиканската библиотека

Апостолическата Ватиканска Библиотека ще представи специална репродукция на рядък ръкопис на 1600 години. Това е част от проекта за дигитализиране и съхранение на хиляди ръкописи във Ватиканската библиотека, като репродукциите напълно ще наподобяват оригиналните шедьоври.

Иновативни технологии на Canon за управление на изображения и печат ще създадат изключително точни репродукции на Folio 22 recto от Vergilius Vaticanus – една от най-важните страници от колекцията във ватиканската библиотека.

При създаването на визуално и текстово точни репродукции на този 1600-годишен ръкопис се използват технологии за репликиране на различни материали и дигитализация на информация като данни за цветове, трудно доловими контури на повърхността и блясък. Тази информация след това е управлявана, за да бъдат пресъздадени по най-точен начин характеристиките на оригиналния документ, поясни Фуджио Миатараи, президент и главен изпълнителен директор на Canon.

Процесът по дигитализация е управляван от NTT Data, като точните пресъздавания са възможни чрез комбинация от технология на Canon за представяне на изображения на материали и печатни технологии на Canon Océ.

Vergilius Vaticanus е ръкопис, създаден в древен Рим около 400-та година от новата ера, с фрагменти от Енеида и Георгики на Вергилий. Folio 22 recto съдържа илюстрация от Енеида, която показва как съпругата на Еней Креуза се опитва да спре съпруга си да участва в битка.

„Нашата библиотека е важен съхранител на световната култура на човечеството. Чрез процеса на дигитално архивиране ще направим тези прекрасни древни ръкописи широко достъпни за целия свят и така ще запазим духа на общото наследство на човечеството“, отбеляза Монсиньор Чесаре Пасини, Префект на Апостолическата Ватиканска Библиотека.

Библиотеката съхранява произведения на множество езици и от разнообразни култури, от Далечния изток до Америка преди времето на Колумб. Колекцията обхваща 82 000 ръкописи, 100 000 архивни единици, 1,6 милиона печатни книги, 400 000 монети и медали, 100 000 щампи, рисунки и матрици и 150 000 фотографии.

Проектът за дигитално архивиране на ръкописи на библиотеката започва през 2014 г. и трябва да завърши през март, 2018 г. В този период трябва да бъдат дигитализирани близо 3 000 ръкописа. Цялостният проект за дигитализация на библиотеката включва дигитално архивиране на всички произведения, съхранявани в нея – 82 000 ръкописа и 41 млн. страници с цел да бъдат запазени и достъпни за учените и световната общественост.

Коментари по темата: „Canon дигитализира ръкопис на 1600 години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    NTT Data

    Nippon T)elephone and Telegraph

Коментар