„Розово“ бъдеще за софтуера на IBM

Мирослав Долапчиев разясни предимствата на новата концепция за изграждане на корпоративната социална среда IBM Connections

Изцяло нова концепция за изграждане на IBM Connections ще залегне в следващата версия на системата за корпоративна социална среда. Това стана ясно по време на „IBM Social and Analytics Conference 2017“ – конференция, организирана в София от IBS България, като локално продължение на световното събитие в Сан Франциско.

Проектът с кодово наименование „Pink“ (розов) представлява преход от досегашната монолитна архитектура на софтуера, в която целият код е събран на едно място, към т.нар. „контейнер“-базирана архитектура, където продуктът е разделен на отделни части, работещи заедно.

„Предимствата на новия подход са във възможността да се надграждат отделните „контейнери“, без да се прави ъпгрейд на цялата система. Това ще позволи лесно да се добавят нови приложения посредством API (приложни програмни интерфейси), което ще подобри скоростта при представяне на нови версии“, поясни Мирослав Долапчиев, управляващ съдружник в IBS България.

Като резултат, новите версии на софтуерните продукти ще пристигат при потребителите за дни и дори часове, вместо за 2-3 години, допълни Долапчиев. IBM обещава, че най-дългият период без наличен ъпгрейд за даден „контейнер“ няма да надвишава 3 месеца.

IBM Connections е първата система, която ще стъпи на новата концепция, но от IBS България очакват Pink да стане основа и на редица други софтуерни продукти на компанията. Преди да излезе първата версия на социалната мрежа, изпълнена по контейнер-базирания подход, ще се появи поредната версия на Connections – 6. Премиерата й е насрочена за 28 март т.г.

IBM Connections 6 обединява множество инструменти, които работят интегрирано с цел да улеснят бизнес потребителите в ежедневната им работа. Новата версия идва с подобрен заглавен екран, базиран на т.нар. „card interface“, който побира много повече информация.

Ново в шестото издание на социалната среда е разграничаването на интерфейса за мобилни телефони от този за таблети. „Досега двата бяха доста близки, но вече при таблетите изгледът ще наподобява уеб интерфейса, докато за мобилните телефони видът ще бъде съвсем различен“, разказа Мирослав Долапчиев.

В системата са заложени възможности за филтриране на информацията, за копиране на общности при създаване на нова общност, както и за избор на ориентация на навигацията – хоризонтална и вертикална. В IBM Connections 6 ще могат да се качват файлове с размер над 2GB.

Като цяло, интерфейсът на продуктите на IBM е значително опростен, вече отминаха времената на софтуера със сложни екрани, отчетоха от IBS като тенденция след форума „IBM Connect 2017“, който се проведе наскоро в Сан Франциско. Предизвикателствата пред компанията са навлизането на концепцията BYOD (Bring Your Own Device), която включва масово използване на потребителски устройства като таблети и мобилни телефони за работа.

За да адресира промяната, IBM предефинира начина на работа със системата IBM Watson. В софтуера е залегнало по-активно използване на изкуствен интелект. Той следи въпросите в корпоративния чат и търси в базата данни на компанията отговори, извлича есенцията от разговори, статии и друго съдържание., анализира „тона“ на публикацията, преобразува говор в писмен текст.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „„Розово“ бъдеще за софтуера на IBM”

добавете коментар...

  1. ibm first

    IBM винаги е с няколко идеи пред конкуренцията. Зарязаха компютрите отдавна, като видяха че повече няма печалба. Сега предлагат услуги с изкуствен интелект, докато другите само говорят за това.

Коментар