Български софтуер VTrans решава проблем в AutoCAD

Чрез VTrans потребителите на AutoCAD могат лесно да изберат желаната координатна система и да трансформират работния си план в нея

Ново приложение, създадено от българската геоинформационна компания Мапекс, улеснява потребителите на AutoCAD при смяна на работната координатна система. VTrans, както подсказва името му, трансферира обекти между различни координатни системи.

Досега в България са използвани различни проекционни координатни системи, но с постановление №153 от 29 юли 2010 г. бе въведена българска геодезическа система, основана на Ламбертовата проекция. Често срещана задача в ежедневието на инженери и проектанти от различни специалности е трансформират наличните CAD-планове и проекти в друга координатна система, например във връзка с преобразуването на съществуващи геодезически и картографски материали в „Българска геодезическа система 2005“.

VTrans е програма, която служи за трансформиране на графични обекти в среда на AutoCAD между различните координатни системи, използвани в България. Поддържат се координатните системи 1930, 1950, 1970, Софийска, БГС2005 и UTM, съобщиха от разработчика.

Ако е инсталиран Google Earth, програмата предлага като допълнителна функция за връзка с него

Чрез VTrans потребителите на AutoCAD могат лесно да изберат желаната координатна система и да трансформират работния си план в нея, без да им се налага да преминават през външен софтуер и след това да се връщат в AutoCAD.

Ако е инсталиран „Google Earth“, програмата предлага като допълнителна функция връзка за с него, като създава показалец в Google на определена позиция и изчертава избрани линии и полилинии от AutoCAD чертежа, независимо от работната координатна система на плана.

Системните изисквания за VTrans са Windows 7 и по-нова версия, инсталиран AutoCAD или някой от производните му продукти като Civil 3D версия 2014 или по-висока, 32/64 бита, уточниха от разработчика Мапекс.

Коментар