Почина основателят на Autodesk и създател на AutoCAD

Без таланта на Джон Уокър, AutoCAD може би нямаше да съществува
(снимка: Through the Interface / Kean Walmsley / Autodesk блог)

На 74-годишна възраст почина основателят на Autodesk Джон Уокър, който има ключова роля в създаването на AutoCAD, най-известната в света система за компютърно проектиране. През всичките години, в които работи в Autodesk, той прави това, което обичаше – пише код. Дори се води като програмист на щат.

Джон Уокър основа световноизвестната компания Autodesk с 12 партньори през януари 1982 г., когато е на 33 години. Неговият принос към съвременната дигитализация е огромен, защото той лично участва в разработването на AutoCAD – първоначално малка програма за чертане, която години по-късно се превърна в най-известната и популярна система за компютърно проектиране (CAD) .

През декември 1982 г. излиза първата версия на AutoCAD. Към момента актуална е версия 2024.3 от март 2023 г. за платформи Windows и macOS, преведена на 14 езика.

Уокър израства в семейство на лекари. Родителите му искат да го изпратят в медицинско училище, но той избира различен път, решавайки да стане астроном. За да направи това, Уокър влиза в университета Case Western Reserve, но много скоро компютрите го привличат и определят бъдещата му съдба, отбелязва порталът Scanalyst.

Той постъпва на работа в изчислителния център Project Chi в университета, където учи за астроном, и започва да учи компютърни науки. Резултатът от няколко години, прекарани в университета, е академична степен по електроинженерство.

Уокър бързо прилага на практика придобитите знания. Увлича се по електрониката и в края на 1976 г. собственоръчно сглобява първата си печатна платка, която е базирана на най-новия тогава процесор TI TMS9900.

Това е първата стъпка на Уокър в бързо развиващата се компютърна индустрия, а втората е основаването на Marinchip Systems – компания, която се занимава с разработването и производството на микросхеми.

Уокър е известен и като автор на програмата ANIMAL, която се счита ако не за първия, то за един от първите компютърни вируси.

Известният лозунг на Apple „Мисли различно”, създаден в разрез с лозунга „Мисли“ на IBM, най-добре описва началото на историята на Autodesk. Уокър я основава с 12 партньори, също програмисти, и започва да разработва AutoCAD, но с око не върху мейнфреймите, както други компании, работещи в тази област, а върху персоналните компютри.

В началото на 80-те години на 20-ти век персоналните компютри с участието на Apple стават по-достъпни и не само големите корпорации, но и малките фирми, както и обикновените потребители могат да си ги позволят. Фокусът на Autodesk специално върху потребителите на компютри в крайна сметка направи AutoCAD толкова популярен.

Нещата тръгват добре за Autodesk от самото начало. Тя става публична компания през 1985 г., а през 1986 г. отчита годишни продажби от $40 милиона и 255 служители. Към края на 2023 г. в компанията работят около 13,7 хиляди души, с 22% повече спрямо 2022 г.

Уокър е председател и президент на своята компания в продължение на няколко години, но през 1986 г. напуска и двете позиции, оставайки в нейния екип като обикновен програмист. Пет години по-късно той се мести от САЩ в Швейцария, а три години по-късно, през 1994 г., окончателно се разделя с Autodesk.

Уокър напусна компанията, тъй като не може да се примири с промените, които настъпват в нея по това време. През 12-те години, в които Уокър работи там, Autodesk се издига до шесто място сред най-големите разработчици на софтуер за персонални компютри.

Не е известно със сигурност при какви финансови условия Уокър напуска Autodesk. По това време обаче той притежава около 850 хиляди акции на компанията. По-късно Уокър работи по свои лични проекти и не създава повече ИТ компании.

Неговите постижения включват и две книги, едната от които се нарича „The Autodesk File” и е публикувана през 1989 г. В нея той описва собствения си опит от работата в Autodesk. Втората книга се казва „Диетата на хакера” (Hacker’s Diet) и е буквално за диета.

Коментар