Бош: Климатичните политики дестабилизират бизнес средата

Бош ще продължи да да преквалифицира възможно най-много служители 
(снимка: Бош)

Борбата с изменението на климата остава важен ангажимент за технологични компании като германската Бош и разкрива множество бизнес възможности. Но същевременно настоящите климатични политики дестабилизират бизнес средата за много компании, смята Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

„Когато прилагането е непоследователно, както наскоро видяхме с внезапното премахване на субсидиите за електрически автомобили в Германия, възникват проблеми”, заяви Хартунг в коментар по повод предварителните бизнес резултати на компанията за 2023 г.

„Хаотичната политическа структура възпрепятства дългосрочните решения за покупка. Икономиката се нуждае от колкото се може по-голяма предвидимост”, каза той в официално изявление, разпространено до медиите.

Мениджърът на една от най-големите компании в света изразява разбиране към политиците. По неговите думи, много правителства в западните страни са под натиск за строги икономии и под прицела на популистката критика, като същевременно трябва да защитават просперитета и да смекчават глобалното затопляне.

През 2023 година Бош увеличава продажбите и печалбата си, въпреки насрещния вятър, сочи финансовият отчет. С “изключителни усилия” продажбите на Бош се увеличават с 8% до 91,6 милиарда евро, а маржът на EBIT от дейността се е повишил до 5% през миналата година.

“Насрещният вятър продължава, ето защо постигането на целевата печалба се забавя. Трябва да продължим да балансираме ефективното използване на капиталовите ресурси и рентабилността, за да финансираме бъдещия растеж”, коментира финансовият директор Маркус Форшнер.

Бош предвижда корекции в няколко области, като една от тях е сектор „Mobility”
(снимка: Бош)

За Бош 2023 година е била по-трудна от предвижданията. “Постигнахме напредък въпреки силния насрещен вятър. Продължаваме да инвестираме активно в технологии, които ще оформят бъдещето – особено в предназначените за опазване на климата. Виждаме обаче забавяне в навлизането на тези технологии на пазара и пазарният стимул е слаб”, допълни Хартунг.

Като се имат предвид тези обстоятелства, Бош предвижда корекции в няколко области, като една от тях е бизнес сектор „Mobility”. Неотдавна стартираха преговори с представители на служителите. Всички необходими корекции на персонала трябва да бъдат социално приемливи, подчертаха от компанията.

В съответствие със споразумението, сключено с представители на служителите от локациите на сектор „Mobility” в Германия през лятото на 2023, до края на 2027 г. няма да има съкращения. „Промяната може да успее само чрез социално партньорство. Ние държим на Германия и като производствена локация”, заяви Хартунг.

Освен това Бош ще продължи да наема служители в особено обещаващи бизнес области и да преквалифицира възможно най-много служители, за да ги прехвърли от сферите на спад към разрастващите се бизнеси. До 2030 г. Бош планира да похарчи общо около 4 милиарда евро за обучение и преквалификация. Това обаче изисква и желание от страна на служителите, уточниха от компанията.

За текущата година Бош очаква умерен глобален икономически растеж от 2 до 2,5%. „Според прогнозата ни глобалната икономика няма да набира скорост до 2025”, каза Форшнер. „Перспективите във всички наши ключови сектори са мрачни”.

Бош очаква производствените нива в автомобилната индустрия през 2024 да са подобни на тези от предходната година. Компанията прогнозира, че икономическият спад в машиностроенето ще продължи и не очаква търсенето на потребителски стоки да се възстанови до 2025 г.

В енергийния сектор желанието на клиентите да купуват остава слабо, особено на ключовия германски пазар. Причината за това е несигурността на собствениците на жилища относно бъдещите разпоредби за отоплителните системи.

Компанията не разчита на подкрепа от пазарите и през финансовата 2024 година. „Ще се стремим към целева печалба от минимум 7%, дори ако трябва да направим значителни първоначални инвестиции в неблагоприятна икономическа среда”, заяви Форшнер. Във всеки случай Бош забавя предишния си график за постигане на целевия марж на печалбата с една до две години.

Коментар