Huawei P10 – и повече сигурност, освен страхотни снимки

Смартфонът Huawei P10 дебютира днес пред българска аудитория в столичния клуб betahaus

Едва ли е останал човек, който да не е разбрал колко голямо внимание е посветено на снимането в новия Huawei P10. Ала производителят е вложил доста усилия и в друга, често недоглеждана от потребителите посока – сигурността. Това определено не е качество, което спонтанно свързваме с Huawei.

Функциите за сигурност останаха на по-заден план дори и по време на българския дебют на телефона днес в клуб betahaus, където флагманът беше представен от Виктор Драгнеа – регионален и продуктов и маркетинг мениджър в Huawei Technologies.

Пръстовият четец е най-видимата, като че ли „задъжителна“ част от защитата при съвременните смартфони. В P10 той е вграден отпред, в Home бутона, който стои леко „вдлъбнато“ спрямо гладката повърхност на предния панел.

Пръстовите отпечатъци могат не само да осигурят достъп, но и да се интегрират с различни „територии“ и приложения в телефона. За целта в софтуера на устройството са заложени различни „лични зони“ – изцяло скрити своеобразни полу-профили, които не са видими от основния екран. Те са достъпни само чрез пръстов отпечатък. Използването им е удобно за хора, които употребяват телефона си едновременно като личен и служебен комуникационен инструмент – и имат потребност от разграничаване на тези две сфери.

Потребителските данни в P10 се кодират на хардуерно ниво, за което помага и вградената SoC технология. Това би трябвало да е достатъчно, за да защити съхраняваната чувствителна информация и деликатни мобилни функции, като например онлайн плащания.

Наред с това Huawei е потърсил съдействието на известния разработчик Avast Software за защита на приложенията. Резултатът е вграждането на усъвършенстван скенер за вируси с инструментариум за отстраняването им. Той е проектиран да разпознава дори чисто нови зарази и да предпазва от „троянски коне“.

Всички тези функции са част от обновената версия на характерния потребителски интерфейс EMUI. Надеждата на производителя е с новото й издание да се преодолеят недостатъците, които дразнеха мнозина потребители в предишните версии на „Emotion”.

Обещанието е, че системата ще остане бърза и лека през целия си жизнен цикъл. Отчасти това би трябвало да се постигне чрез динамично преразпределение на ресурсите (процесор, памет) на база анализ на потребителските навици и предпочитания.

Въпреки това най-осезаеми за потребителя са подобренията в камерата и технологиите за снимане. Те, в съчетание с активните маркетингови послания на производителя, имат заслуга за това P10 да се възприема по-скоро като плосък цифров фотоапарат с „разни“ допълнителни функции и мрежова свързаност, отколкото като телефон с вградена камера.

Измежду многобройните подобрения тук като че ли недооценено остава „макро“ снимането: P10 може да прави снимки на разстояние 7 см, осигурявайки – при наличие на достатъчно добри условия за снимки и правилни настройки – наистина детайлни близки планове.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар