Цифровите данни превишиха 16 зетабайта

Мениджърите на компании ще трябва да решат в следващите години кои данни да запазят и как да ги управляват

За девет години обемът на цифровите данни в света ще нарасне десетократно, прогнозира съвместен доклад на IDC и производителя на устройства за съхранение Seagate.

През 2016 г. обемът на цифровите данни е достигнал 16 зетабайта, като се очаква към 2025 г. да нарасне до 163 зетабайта. Около 60% от тази информация ще генерират компаниите, сочи анализът.

Благодарение на огромното количество данни, мениджърите на компании ще получат нови възможности за растеж и разширение на бизнеса. Но те ще трябва да решат кои данни да запазят и как да ги управляват, посочват експертите.

IDC очаква през 2025 г. около 20% от цялата информация в глобалната инфосфера да играе критично важна роля в ежедневието, а 10% от данните да бъдат свръхкритични.

Освен това почти 20% от информацията ще се генерира в реално време. При това, по-голяма част от тази информация (95%) ще бъде свързана с „интернет на нещата” (IoT).

„Изследването потвърждава, че епохата на големите данни се намира на прага на разцвет. Но основната ценност на данните не е в това, което знаем, а в това, което не знаем – и този потенциал е сериозно недооценен в момента”, коментира CEO-то на Seagate Стив Луцо.

Коментар