Джеф Безос хвърля милиарди в космически проект

Космическите авантюри изглежда са новата страст на големите американски предприемачи. Шефът на Amazon.com Джеф Безос възнамерява да вложи 2,5 млрд. долара в построяване на ракета носител, която ще извежда в орбита спътници и хора, съобщи Ройтерс.

Бизнесменът ще си осигури необходимите средства от продажба на свои акции в Amazon. Всяка година Безос планира да продава акции на стойност $1 млрд. и ще влага получените пари в принадлежащата му космическа компания Blue Origin.

През март т.г. френският спътников оператор Eutelsat подписа договор с Blue Origin за пускане през 2020 г. на ракетата New Glenn и извеждане в орбита на геостационарен спътник през 2021-2022 г. Полетите ще се осъществяват в капсула за многократно използване New Shepard.

Но Blue Origin няма да се ограничи само до спътниците. Наскоро Джеф Безос разкри, че през следващата година ще организира суборбитални пътнически полети с продължителност 11 минути.

„Всички казват, че когато излетите в космоса, това напълно ви променя. Завръщайки се, космонавтите също говорят за това. Страхотно е – да видиш Земята, атмосферата”, казва Безос пред USAToday.

Разработката на ракетата носител New Glenn започна през 2012 г., а през 2016-та станаха ясни нейните характеристики – тя е дву- или тристепенна, висока е 73 метра и има диаметър 7 метра. Първата степен е оборудвана с двигатели BE-4, произведени от Blue Origin, и именно тя ще бъде многоразова.

Джеф Безос иска да направи Blue Origin печеливша компания като онлайн магазина Amazon. Дългосрочната цел на предприемача е да намали цената на космическите полети, за да могат милиони души да живеят и работят отвъд пределите на Земята.

Форбс оценява състоянието на Джеф Безос на около 78 млрд. долара. В момента той притежава 80,9 млн. акции на Amazon. В края на март Блумбърг посочи Безос за втория най-богат човек на планетата.

Коментари по темата: „Джеф Безос хвърля милиарди в космически проект”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Разбирам го… Писнало му е от провалите на Мъск…

  2. Anonymous

    милони души да живеят и работят отвъд пределите на Земята.

    Земята е полу-празна : всикото население на двета може да се засели в тексас да получи 1 декар за изхранване и пак полвината тексас ще е празен.

Коментар