Facebook ще чете и споделя мислите ни

Facebook разработва технология, която ще позволи на хората да пишат статуси буквално с мозъка си. Най-голямата социална мрежа в света, която често е подложена на атаки, свързани с поверителността, иска да чете мислите ни и да ги изписва, ако пожелаем това. Нещо повече, Facebook създава и технология, която ще позволи на потребителите да чуват чрез кожата си.

Двете перспективни разработки бяха обявени по време на конференцията F8 тази седмица. Иновативните проекти обединяват биология, машинно обучение и свързаност, за да позволят на потребителите да комуникират по-бързо и по-лесно от всякога.

На първо място, гигантът в социалните медии планира да създаде неинвазивно, носимо устройство, което може да прочете мозъчните импулси и да ги декодира в думи, които след това ще бъдат изписани на екрана на смартфона или друго устройство.

Facebook подчерта силата на новата технология, като я сравни с видео на парализиран пациент, който използва имплантирани електроди, за да изписва думи. Очевидно сегашната технология е много ограничена и инвазивна, но бъдещето е оптимистично. Facebook иска да създаде неинвазивно устройство, което позволява на хората да пишат около 100 думи на минута само с помощта на мозъка си.

Но къде отива поверителността, когато тази технология стане реалност? Facebook поясни, че технологията ще споделя само избрани от потребителите мисли. За съжаление, модерната неврологична наука може и да не е съгласна и вероятно ще има много аргументи по темата за неприкосновеността на личния живот, ако все пак устройството на компанията някога стане жизнеспособно.

Друг проект на Facebook ще позволи на хората да чуват през кожата си. Системата имитира кохлеята, като преобразува звуковите вибрации в електрически импулси, които мозъкът може да анализира.

Facebook планира да използва този принцип, за да заобиколи ушите и да ни позволи да чуваме през други части на тялото. Като доказателство за концепцията, компанията показа тест, при който човек създава речник от девет думи, които може да чува през кожата си.

Новите проекти на Facebook звучат така, сякаш са извадени от научно-фантастичен роман. Но все повече компании се опитват да обединят биологията с технологиите, за да подобрят възможностите на хората.

Илон Мъск, който неотдавна представи проект за мозъчно-машинен интерфейс, казва, че без такива подобрения хората биха били обречени – те ще останат на по-ниско ниво на възможности от следващото поколение интелигентни системи.

Коментари по темата: „Facebook ще чете и споделя мислите ни”

добавете коментар...

  1. :о)

    Изключително опасно ново въведение.
    Ако наистина се направи изобретение което да чете мисли, то автоматично тези мисли се записват на едни сървъри за нуждите на 3ти лица.
    УЖ да ти помогнат за фейсбук, реално – КОНТРОЛ върху мислите ти, робе!

  2. Фейс

    Ще бъде от полза на хора с ограничение, а за останалите – още един повод да мързелуват

Коментар