Kodi планира да добави поддръжка на DRM

Добавките за Kodi, специално предназначени за пиратство, стават все по-популярни, което създава нелегитимно възприятие за плейъра

Разработчикът на мултимедийния плейър Kodi защити перспективата за използване на DRM (управление на цифровите права) в приложението с цел възпиране на пиратството.

По-рано този месец Нейътн Бецен, президентът на фондацията XBMC, която стои зад Kodi, заяви, че разработчикът планира да добави в плейъра поддръжка на „ниско ниво DRM”. Вчера в блога на Kodi фондацията отново потвърди и разшири тази перспектива, въпреки че все още не е взела окончателно решение.

Причината, поради която XBMC разглежда добавяне на DRM (Digital Rights Management) поддръжка, е, че Kodi се оказа в трудно положение. Добавките за плейъра, които са специално предназначени за пиратство, стават все по-популярни и платформата започва да се възприема като нещо нелегитимно.

XBMC иска да поправи това. „Android е снабден със софтуер, който възпроизвежда DRM съдържание от Netflix. Kodi може да се впише в този вече съществуващ софтуер за Android, за да възпроизвежда същото съдържание, така че никога не трябва да напускате Kodi”, казват от разработчика.

Основен момент в публикацията е, че DRM не е нещо, което трябва да тревожи потребителите. Напротив, поддръжката на DRM има за цел да осигури допълнителна функционалност на приложението, вместо да отнеме такава. Фондацията се надява, че тази допълнителна характеристика ще насърчи легитимното използване на Kodi.

Преди няколко седмици Нейтън Бецен подчерта, че Kodi е софтуер с отворен код, което означава, че дори ако XBMC се опита да въведе контрол върху него, това лесно може да бъде подкопано от общността на отворения код.

Все още екипът няма окончателно становище дали възпроизвеждането на DRM съдържание „ще се счита за неетично”. Вътрешните дискусии продължават и ще мине известно време, преди да бъде взето окончателно решение.

Коментар