Болниците са новата мишена на хакерите

Кибератаките са нова реалност за болниците и ще зачестяват в близките години

Болници и други медицински заведения се очертават като новата цел на хакерите. Получавайки достъп до персонална медицинска информация, хакерите могат да печелят, като продават бази данни или крадат пари.

Експертите по сигурност все по-често засичат кибератаки в медицинския сектор. Така например, в периода 2015-2016 г. Националният център за киберсигурност на Нова Зеландия е регистрирал стотици инциденти срещу публичните институции, вкл. медицинските центрове, свързани с опити за пробив в ИТ системите.

Кибератаките са нова реалност за болниците. Най-често за атаки срещу болници и поликлиники се използва софтуер от типа рансъмуеър – това са програми изнудвачи. Очаква се броят на кибератаките в медицинската сфера да нараства всяка година.

Изнудващите програми се инсталират на компютъра на жертвите и държат похитените данни като залог, докато не получат поискания откуп. Хората се опитват да запазят в тайна информацията за своето здравословно състояние и медицински център, който загуби такива данни, рискува съдебни искове и големи финансови загуби.

Здравните заведения са примамлива мишена, заради  наличието на достатъчно финансови средства за плащане на откупи. По данни на ФБР, през 2016 г. киберпрестъпниците са получили чрез изнудване над 150 млн. долара от болниците в САЩ.

Нарастващият брой хакерски атаки срещу публични служби, вкл. медицински заведения, се явява следствие и на дефицита на квалифицирани ИТ кадри в последните години. Високите заплати на ИТ специалистите в частния сектор доведоха до ситуация, при която държавните структури губят квалифицираните си служители, способни да се справят с киберзаплахите.

Коментар