Холандия тества самозакърпващи се пътища

Обичайно пътищата се покриват с асфалт, който поглъща шума, но лесно се поврежда

Дупки по пътищата има по цял свят. Тези ями са досадни за шофьорите, но по-лошото е, че водят и до катастрофи и смъртни случаи на пътя. Сега учени от Холандия се опитват да създадат материал за пътна настилка, който може да се саморемонтира. Обект на изследванията им са бетонът и асфалтът.

Обичайно пътищата се покриват с асфалт. Материалът е порест, което е едновременно и благословия, и проклятие: порите поглъщат шума, но също така водят до появата на пукнатини и дупки.

Ерик Шланген, специалист по материалознание и председател на катедра по експериментална микромеханика в Технологичния университет в Делфт, се е заел да създаде „самолекуващ се“ асфалт. Той е смесил стоманени влакна с асфалт, за да направи материала електропроводящ.

Идеята е след това една голяма асфалтова машина да преминава по пътя, при което топлината да затваря всякакви пукнатини. The Verge посочва, че – доколкото все пак е необходима такава машина – асфалтът не е изцяло „самозакърпващ се“, но системата позволява значително по-лесни ремонти.

Самозакърпващият се асфалт вече се тества на 12 пътя из Холандия. Те всички са в отлично състояние. Единият от тях е отворен от 2010 г. Обичайно асфалтовите пътища са в добро състояние в продължение на седем до десет години. Затова, според Шланген, през следващите години предстои да се види разликата.

Самозакърпващият се асфалт, според учения, може да бъде с 25% по-скъп от обикновения асфалт. Той обаче ще има двойно по-голяма трайност.

Асфалтът не е единственият материал, с който учените експериментират. Екипът на Шланген изпробва и добавяне на специфични бактерии към бетона, за да стане той „самозакърпващ се“. Бактериите произвеждат калциев карбонат, който запълва пукнатините.

Шланген казва, че тези бактерии живеят в продължение на повече от 200 години в природата и така могат доста да удължат живота на бетона. От друга страна, те не вредят на хората.

Коментари по темата: „Холандия тества самозакърпващи се пътища”

добавете коментар...

  1. Тракторист

    В България няма да се наложи !

Коментар