Холандия се насочва към водородни влакове

Водородни влакове Coradia iLint минаха успешни изпитания в Нидерландия
(снимка: Alstom)

В Холандия скоро ще се появят водородни влакове, но не в рамките на тестови пилотни проекти, а като пълноправни участници в железопътния трафик, според публикации в специализирани издания.

По-рано тази година регионалният оператор Arriva Netherlands успешно завърши двуседмичен тест, по време на който водороден влак се движеше между Гронинген и Леуварден в продължение на две седмици всяка вечер, точно както регионалните и високоскоростните влакове.

Експлоатацията на водородния влак е била сравнима с редовните линии на оператора, отбелязва RailJournal. Очакваният разход на гориво е потвърден, процесът на зареждане е по-бърз, отколкото компанията е очаквала, а освен това водородният влак се оказва два пъти по-тих от дизеловите, работещи на същата линия.

Известно е, че Arriva Netherlands ще пусне първите си редовни водородни влакове по трасето между Гронинген и Стадсканал, както и по линията Вундерлайн до германския град Леер.

Търгът за закупуване на водородни влакове се очаква през следващата година, но за пускането на новия жп транспорт в експлоатация ще са необходими финансиране и разрешителни. Вероятно в крайна сметка ще бъдат закупени същите влакове, участвали в тестването – Coradia iLint от френската компания Alstom.

Коментар