Мистериозен космически самолет се върна от мисия

Съществуват най-малко два космически самолета X-37B, които вече са преминали четири тайни мисии (източник: U.S. Air Force)

Мистериозен американски военен кораб се приземи след дългогодишна тайна мисия. Космическият самолет X-37B на база Боинг излетя през май 2015 г. с ракета „Атлас 5” за 718-дневна мисия, която приключи тази неделя в космическия център „Кенеди”.

Безпилотният орбитален кораб е оборудван с място за полезен товар, използва слънчева енергия и сложни компютърни системи за контрол. Но точната цел на летателния апарат все още е неизвестна извън средите на американската армия.

Самолетът X-37B се приземи около 8:00 ч. в централна Флорида. От американските военновъздушни сили съобщиха, че X-37B се връща от успешна мисия и е кацнал безопасно на космодрума на НАСА – Кенеди.

Съществуват най-малко два космически самолета X-37B, които вече са преминали четири тайни мисии, твърди CBS News. И двата кораба са построени на базата на Боинг за нуждите на американските военновъздушни сили в бивши хангари за совалки, придобити и модифицирани от компанията.

За първи път подобен самолет каца във Флорида. Предишните три мисии приключиха във военновъздушната база Ванденберг в Калифорния.

Понастоящем само два експеримента, извършени от космическия самолет, са потвърдени от Американските военновъздушни сили: проект за събиране на научни материали за НАСА и изпитателен тест на Aerojet Rocketdyne Hall.

Подполковник Рон Фелен, ръководител на програмата X-37B, споделя, че екипът е изключително доволен от представянето на космическия самолет и от данните, събрани в подкрепа на научните и космическите общности. Следващата мисия на X-37B се очаква по-късно тази година.

Коментари по темата: „Мистериозен космически самолет се върна от мисия”

добавете коментар...

  1. иво

    Новата совалка.Какво потайно има в това или дават материал за мислене на руския човек?

Коментар