Бизнесът e все повече „цифрово” зависим

Инвестициите в цифрова трансформация са императив за бизнеса, предвид промяната в конкурентния пейзаж и стремежа на компаниите да подобрят оперативна ефективност и да оптимизират работната сила

През 2020 г. около 40% от компаниите в европейския Топ 500 на Файненшъл Таймс ще имат бизнес, който в по-голямата си част зависи от способността им да създават цифрово подобрени продукти, услуги и потребителски изживявания, сочи анализ на IDC. Започналите промени означават търсене на нови възможности, преструктуриране на екипи и намиране на най-добрите решения за бизнеса.

Технологиите за цифрова трансформация (DX) ще формират пазар от над 1,2 трлн. долара през настоящата година, или със 17,8% повече спрямо 2016 г., прогнозира IDC в един от скорошните си доклади. До края на десетилетието разходите за DX ще поддържат средногодишен темп на растеж (CAGR) от 17,9%, за да достигнат 2,0 трлн. долара през 2020 г.

Инвестициите в цифрова трансформация са императив за бизнеса, предвид промяната в конкурентния пейзаж и стремежа на компаниите да подобрят оперативна ефективност и да оптимизират работната сила. Според IDC, производственият сектор ще формира почти 30% от разходите за DX тази година, но най-високи ръстове ще отбележат търговията на дребно, доставчиците на здравни услуги, застраховането и банковото дело.

Що се отнася до самите технологии за цифрова трансформация, най-големи разходи компаниите ще направят за услуги за свързване, ИТ услуги, разработване и внедряване на приложения (AD&D). Заедно, тези категории ще формират почти половината от всички разходи за DX тази година. Инвестициите обаче ще се различават значително в отделните индустрии – докато производственият сектор ще харчи най-много за AD&D, транспортната индустрия ще отдели почти половината от бюджета си за услуги за свързване.

Тази година ще преобладават инвестициите в DX технологии, които модернизират оперативните модели на компаниите. Целта е бизнес операциите да станат по-отзивчиви и ефективни, като се използват дигитално свързани продукти и услуги, активи, хора и търговски партньори. DX технологиите ще помогнат на бизнеса да предефинира начина, по който работи, чрез интегриране на външни пазарни връзки с вътрешни цифрови процеси и проекти.

Като втора по големина инвестиционна област се очертават технологиите в подкрепа на иновации, които променят начина на комуникация между клиенти, партньори и „неща”, както и за създаване на продукти и услуги, които отговорят на уникални и индивидуални предпочитания на клиентите.

Тази седмица в София ще се проведе форум на IDC България, посветен на цифровата трансформация и в частност – на ролята на ИТ директорите (CIO) и бизнес лидерите. IDC Digital Leadership Forum 2017 ще отговори на провокиращи въпроси: Какви са реалните възможности за цифрова трансформация? Кой трябва да инициира и управлява промените в организацията? Как ИТ могат да поддържат процеса на цифрова трансформация?

IDC вярва, че споделянето на мисли и практически опит на едно място е най-добрият начин да се презареди организационната машина. Форумът в София се явява платформа, чрез която анализаторската компания иска да помогне на CIO и бизнес лидерите да приемат промяната, наречена цифрова трансформация.

Коментар