Светлин Наков създава софтуерен университет

Светлин Наков, мениджър „Технологично обучение” в Телерик и основна фигура в Академията на Телерик, напусна компанията. Това предизвика изненада и много въпроси сред курсистите. На своята страница във Facebook Наков разкри истинската причина за оттеглянето си от компанията, а именно: неразбирателство с ръководството по отношение на проекта за софтуерен университет.

Светлин Наков (вдясно) в приятелска прегръдка с президента Росен Плевнелиев

Светлин Наков (вдясно) в приятелска прегръдка с президента Росен Плевнелиев

„Колеги, напуснах Телерик, софтуерната академия и това, което съм градил през последните 5 години, по моя инициатива заради проекта „софтуерен университет”, за който имахме принципни различия с ръководството на Телерик.

Софтуерният университет за мен е национална кауза, която не мога да изоставя. Не мога да оставя без образование десетки хиляди млади хора. Ще направя софтуерния университет! Ще давам качествено образование безплатно. Ще давам професия и работа на хиляди млади хора.

Не мога да разкривам повече детайли за инициативата. Който се интересува от нея, да се регистрира тук: http://softuni.bg/join/. Ще ви изпратя информация в момента, в който стане ясно какво, къде, кога, кой и т.н. Още е рано да обявявам повече подробности”.

По-рано днес Телерик обяви, че планира да разшири дейността на Академията в рамките на целия Европейски съюз. В следващите години компанията ще предложи за свободен достъп своите видео лекции, като така ще се включи в проект на европейския комисар Нели Круз за преодоляване на недостига на ИКТ кадри.

Коментари по темата: „Светлин Наков създава софтуерен университет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всяка нация ражда новатори.

  2. Anonymous

    Поздравления и успех!

  3. Тони

    Титаник е строен от професионалисти,а Ной е бил аматьор…….нататък си го знаеме….Факт!

  4. Потребител

    Поздравления за г-н Наков и пожелание за успех в начинанието!

  5. Младен

    Спомнете си времето, в което имаше НАРС и другите такива инициативи 🙂 Истината е, че Телерик направиха софтуерната акдемия реалност и във формата, който виждаме днес 🙂 Пожелавам успех на Наков с “Университета”, но нека не забравяме историята 🙂

  6. Кристиян

    Георги, то се знае какво ще е. Много голяма част са се докосвали до Академията и са наясно. Това е причината.

  7. Георги

    Аз се чудя, как 1500 човека се записват, за нещо което дори няма програма. Никой не знае точно какви курсове ще има, и какво няма да има.. но всеки се записва.

  8. aчo

    браво, пич! колко яко, че има такива хора, а на всички хейтърчета ще кажа да кротуват 😉

  9. Явор

    Успех в новото начинание! Това е благородна кауза, дано се получи! А за всички хейтъри – просто ще си останете лузъри цял живот.

  10. Мария

    Пожелавам на г-н Наков много късмет с новото начинание. Така способните хора ще имат възможност да се развиват. Смятам че идеите му са революционни. Дай боже да се раждат повече хора като него!
    Лично на мен г-н Наков дава много голяма надежда, че ще мога да науча нещата, за които само можех да мечтая до скоро, тъй като си гледах детето сама и нямаше как да спра работа, за да се захвана да уча в университет. Чрез онлайн уроци бих могла да развия потенциала си, а той е именно в ИКТ областта.
    Много добре знам какво е да учиш от къщи и от гугъл сам и без помощ.
    Дай боже повече безкористни хора. Възхищавам се на г-н Наков.
    Дано Господ сбъдне мечтите му и да му даде много щастие!

  11. :о)

    Без солиден финансов гръб, това начинание едва ли ще успее.
    А солиден финансов гръб означава компромис и зависимост.
    В днешния свят няма безплатен обяд.
    Успех на човека имал куража да се опита да постигне такова нещо.
    Той ще срещне немалко трудности, една от които е да може да гарантира
    стабилност на университета си и добро образование на хората, които ще му се доверят
    те са изложени на голям риск, защото ако започнат и университета се провали
    те пропускат 1-2-3 години от най-важните си студентски години в които трябва да получат образование.

  12. Стамат

    Това прилича на официално изявление от Наков по проекта за софтуерен университет: http://www.nakov.com/blog/2013/11/06/softueren-universitet-sbudnata-mechta/.

  13. АйАй

    Веселин Димитров, относно сайта – теоретизирам. Наистина се опасявам от това какво ще може да постигне Наков без финансовата подкрепа на Телерик – че не е измислил лого не видях, но видях, че търси спонсорство във вид на зала. Това обяснява и защо само първият семестър или година е предвидено да е в присъствена форма, а след това обучението става дистанционно.
    А че за правене на университет сме “чели само в историята” – абсолютно вярно, СУ, ТУ и НБУ (от университетите в София) са си заслужили мястото в нея 😉 А Наков още няма акредитация, но вдига пара.. честно казано недоумявам защо не кръсти “университета” просто “колеж” (какъвто се очертава да бъде), това ще му спести половината хейт.
    Със здраве и залягайте над ученето 😉

  14. Веселин Димитров

    Как може да сте такива хейтъри. Човека прави нещо, за което сме чели само в историята вие веднага нападате. Когато постигнете 1% от това, което той постигнал ще можете да давате такива коментари. Сайтът не му бил наред, чакай малко той днес е напуснал Телерик и досега идеята за университета беше само на ниво проучване и планиране. В Академията съм от 1 година и дори незнаех, че има такъв сайт. Той сам каза, че още нито е измислил лого нито брандинг. Как искаш да изглежда сайта?! Какво му е лошото на системата студенти да преподават на студенти? Трябва ли всички да сме професори, за да помагаме на хората, които искат да извлечат полза от всеки полезен ресурс? “Евтини кодери”, ти май незнаеш за какво става на въпрос, ако не беше Академията, която всъщност е това, което е заради Наков, в българската ИТ индустрия най-вероятно щеше да има само “евтини кодери”. Завършват само наистина можещите, а не тези, които просто кодят. Според мен Университът ще е много по-строг, от гледна точка на сертифицирането и дипломирането на студентите. Това не означава, че можеш да забраниш на човек, който не се е справил и се е отказал от обучението си да кандидатства за работа и съответно да го наемат като резултатът ще бъде това, за което говориш!!!

  15. Пешо

    Супер. Ще има още евтини кодери – като стоки от магазин за левче – не е каквото ти трябва, ама е евтино… и утре като не ти върши работа изхвърляш и си взимаш ново.

  16. Даскал

    Интересно как един университет може да предлага програма, която има минимум фундаментални дисциплини. Повечето неща могат да се научат в къщи с една книжка и малко google. Единствено със силна среда може да предложи нещо смислено, но имайки предвид заложената килийна схема – студенти преподават на студенти – това май няма да е успшна стратегия. Успех все пак. Приближаваме индийците с бързи темпове.

  17. АйАй

    Само като видиш колко по-любителски е направен “сайтът” (който май е един прост блог) на Софтуерния университет “Светлин Наков” (дали целта е да има същото съкращение като Софийски университет “Св. Климент Охридски”…?! 😀 😀 ) на фона на сайта на Софтуерната академия, поставя под въпрос дали Наков е успял да изтегли кадърните преподаватели със себе си..

  18. АйАй

    Само като видиш колко по-любителски е направен “сайтът” (който май е един прост блог) на Софтуерния университет “Светлин Наков” (дали целта е да има същото съкращение като Софийски университет “Св. Климент Охридски”…?! 😀 😀 ) на фона на сайта на Софтуерната академия (http://academy.telerik.com/), поставя под въпрос дали Наков е успял да изтегли кадърните преподаватели със себе си..

  19. Теодор

    Искрено се надявам Светлин да успее в поредното смело начинание. За последните 5 години показа успешната формула на ИТ образование в България. За съжаление тясната връзка между Телерик и Академията не даде възможност на последната да се развие по подходящ начин и то на национално ниво. Мисля, че софтуерният университет е стъпка в правилната посока!

Коментар