Засечена е SMS измама „Спешно Обади ми се”

Така изглежда измамният SMS, не се лъжете да отговаряте (снимка: Facebook - Н.В. Черния Княз)

Така изглежда измамният SMS, не се лъжете да отговаряте (снимка: Facebook – Н.В. Черния Княз)

За нова SMS измама алармираха потребители във Facebook. Схемата на престъпниците се потвърждава и от мобилни оператори. Ако получите SMS, който гласи „Спешно Обади ми се”, не се лъжете да наберете номера, защото сметката ви ще набъбне с поне 30 лв.

„Обадих се на моя позната, която работи в мобилен оператор, и тя ми каза, че това е нов вид измама. Ако наистина се бях обадил, самото вдигане отсреща щеше да ми се таксува за около 30.00 лв.”, разказва в социалната мрежа потребител с псевдоним Н.В. Черния Княз – един от получателите на измамния SMS.

Отговор на подобно SMS съобщение може да ви коства 30 или 60 лв. (снимка: Мая Георгиева)

Отговор на подобно SMS съобщение може да ви коства 30 или 60 лв. към месечната такса за мобилен телефон (снимка: Facebook – Мая Георгиева)

Това е нова схема, при която измамниците наемат телефонни линии с допълнително таксуване в държави като Албания и Македония. Много други потребители също потвърждават, че са получили подобно съобщение.

Твърди се дори, че таксата е 60 лв., ако човек се излъже да се обади на номера или да върне SMS. Атаките с измамния SMS се разпространяват от доста време. Изпращачите са от африкански страни като Гана, Бурунди и Конго, има и от Унгария.

Коментари по темата: „Засечена е SMS измама „Спешно Обади ми се””

добавете коментар...

  1. housetime

    Нека да направим едно уточнение, уважаеми читатели!
    SMS-ите се получават само на клиенти на Vivacom. Тоест, това е добре организирана и прикрит схема за източване на пари от собственият оператор. И не знам защо медиите мълчат и цензурират статиите.
    И още едно уточнение, SMS се получават периодично, с кратки паузи във времето. Нищо чудно отново да има нова вълна.
    И още нещо, таксуването не е нито 30 нито 60 нито 60 000 лева. Лъжа е сумата.

  2. nqkoi

    Спокойно може да изключите прозвъняването от оператор, относно промоции и оферти. Необходимо е само да се свържете с него и да деактивирате тази опция.

  3. Мобилчо

    Има телефонен терор от самите оператори обаждат се по телефона и почват да предлагат промоции и услуги. Всеки може да се обади и да се представи за някой си служител например от Виваком-ски офис. Обаче динозавъра Виваком бтекарски не разбира че така не се прави маркетинг да звънят самопроизволно на хората по телефоните.

    По-големи мошеници от самите мобилни оператори няма.

  4. sda

    половин година, колега 🙂

  5. nib

    Леко стара новина,на повече от месец!

Коментар