САЩ налагат инвестиционно ембарго на китайски ИТ фирми

Администрацията на Белия дом вижда сериозна заплаха от китайските технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата седмица администрацията на Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, която забранява на американските инвеститори да влагат средства в китайски компании. Ограниченията не се прилагат за всички компании, а само за тези, за които се предполага, че са свързани с китайския военен или разузнавателен сектор.

Новият списък включва 59 китайски фирми, съобщи Ройтерс. Министерството на финансите ще контролира изпълнението на заповедта. Именно то трябва да гарантира спазването на правилата и да контролира ограниченията по отношение на компаниите от новия списък. Министерството на финансите ще прави това на „постоянна основа”.

Сред компаниите, включени в новия списък, отново е Huawei, което не е изненада за никого. Там са още китайският чипмейкър SMIC и производителя на оборудване за видеонаблюдение Hikvision. Останалите компании са от сферата на отбраната, но изпълняват и „граждански” поръчки.

По думите на Байдън, използването на китайски технологии за наблюдение и проследяване извън пределите на страната, както и за сериозни нарушения на човешките права, представлява необичайна и крайна заплаха.

Междувременно, висш служител на американската администрация заяви пред Ройтерс, че през следващите месеци в списъка с инвестиционно ембарго може да бъдат добавени още китайски компании.

Санкционираните компании разполагат с по-малко от два месеца до влизане в сила на ограниченията. В заповедта се казва, че забраната ще влезе в сила от 2 август. В същото време американските компании ще имат 365 дни да изтеглят активите си от компании, които са изпаднали в немилост.

Интересното е, че този списък не е окончателен. Доказателство за това може да се счита Xiaomi, на която подобни ограничения бяха наложени в началото на годината, но по-късно американската администрация ги премахна. Това се случи, след като китайският производител на смартфони обжалва и спечели делото.

Коментари по темата: „САЩ налагат инвестиционно ембарго на китайски ИТ фирми”

добавете коментар...

  1. USA USA USA

    Подлого ,
    създаваш фалшиви новини за Силата USA.

  2. ха

    USA USA USA USA май много те е яд, че японците използват и технологии, които САЩ не могат да хакнат. Е, да де исках да кажа “руските хакери”, за да съм полит коректен.

  3. USA USA USA USA

    Толкова са нямат стигане че нямат чипова и тепърва ще произвеждат морално остаряли 28нм, а памети до 10г немой произведът.

    То и Япония е била изпреварила всички , но всяка фирма праща факс , а министъра на киберсигурноста на 69г никога не е ползвал компютър и играят първобитната пачинко с метални топчета.

  4. Anonymous

    Китай няма стигане вече, превръщат се в супер сила, което е добре за евтините стоки но китайския милитаризъм е призован да спре Америка

  5. USA USA USA USA USA USA

    USA GREAT AGAIN!

  6. Йордан

    “Да живеят отворените пазари, които САЩ толкова години ни убеждаваха, че са най-доброто нещо. Ама май са най-доброто когато САЩ могат само да печелят. Като не са конкурентни и започват да губят – санкции.
    Нека всички видят истинското двуличие на американския капитализъм и жажда за пари и власт.”

    Напълно съгласен с това мнение.

  7. Българин

    Да живеят отворените пазари, които САЩ толкова години ни убеждаваха, че са най-доброто нещо. Ама май са най-доброто когато САЩ могат само да печелят. Като не са конкурентни и започват да губят – санкции.
    Нека всички видят истинското двуличие на американския капитализъм и жажда за пари и власт.

Коментар