„Проблем 2000” връхлетя на 1 януари 2022

Потребители по цял свят се сблъскаха с проблем с електронната поща на 1 януари
(снимка: CC0 Public Domain)

„Проблем 2000”, известен още като Y2K, не се случи на 1 януари 2000 г., но изненадващо връхлетя на 1 януари 2022 година – поне за потребителите на MS Exchange. Бъг в системата направи пощата недостъпна и вдигна на крак специалистите по техническа поддръжка в Microsoft.

Очакваше се „Проблем 2000” да доведе до срив на компютрите в началото на 2000 година заради неспособността им да боравят с дати, формирани от толкова много цифри. Осъзнавайки ситуацията навреме, ИТ професионалистите по цял свят работиха трескаво и подготвиха дигиталните системи така, че проблем в крайна сметка не възникна. Човечеството навлезе спокойно в новото хилядолетие без нито един „гръмнал” компютър.

Сега обаче се оказа, че датата 01-01-2022 създава проблем в модула FIP-FS на MS Exchange, който защитава имейлите от спам и злонамерен софтуер, съобщи DailyMail. Изследовател по сигурността поясни, че дефектът е причинен от използване на променлива на име int32 от Microsoft за съхраняване на параметрите за дата. Максималната стойност за тази int 32 е 2 147 483 647. Датите през 2022 г. обаче започват от стойността 2 201 010 001. Именно заради това сканиращият модул е „паднал”.

В резултат на въпросната особеност сканиращият софтуер на Microsoft започна да трупа опашки от писма и съобщения за проверка, без да може да ги достави до получателите им. Това доведе до блокаж на сървърите по цял свят с настъпването на новата година.

Сървърите започнаха да блокират по групи, едни след други, според часовата зона, в която се намират. Системните администратори нарекоха това Y2K22 по подобие на Y2K – съкращението, което означаваше „Проблем 2000”.

Както можеше да се очаква, случката „запали пожар” в отдела за техническа поддръжка на Microsoft. През това време системни администратори от всички краища на света започнаха да споделят из социалните мрежи „хватки” за заобикаляне на проблема, сред които и препоръки да се деактивира въпросният сканиращ модул. Експерти по сигурността обаче предупредиха, че това не е никак добра идея.

Коментари по темата: „„Проблем 2000” връхлетя на 1 януари 2022”

добавете коментар...

  1. дръндръндрън

    Зънзънзън

    Ти как би го направил? За една корпорация питам 🙂

  2. ужас

    хахаха въобще не се изненадвам миналата година сами си счупиха печатането 4 пъти …

  3. Зънзън

    По скоро типа на променливата е int32, а не името. И въобще що за акъл записва датата в такъв тип променлива, по тозин начин !?

Коментар