ИТ спец написа скрипт, който работи вместо него

С проста автоматизация работата може да „заспи”, докато заплатата тече
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ специалист успя да автоматизира почти напълно работните си задължения и да отделя само 10 минути на ден за тях, получавайки заплатата си. Throwaway59724 – под този псевдоним разработчикът разказва за оптимизацията.

Най-обикновен скрипт, написан за кратко време, изцяло поема всичките задължения на своя създател, който пък се похвали с постижението си във форума Reddit. Публикацията от четвъртък, 13 януари, привлече огромно внимание и вече получи над 80 000 положителни оценки и повече от 5 000 коментара.

В същото време Throwaway59724 не е нарушил никакви норми и дори не е измамил шефа си. Той (или тя, не е ясно) си върши работата честно и отговорно, с единствената разлика, че сега компютърът му прави всичко вместо него.

Прилагайки базови познания по програмиране и няколко минути търсене в Google, Throwaway59724 успял почти напълно да освободи времето си от работа и да го изразходва за това, което иска, и същевременно да даде на компанията това, за което го е наела. Получава сравнително добра заплата – около 90 000 долара годишно.

Throwaway59724 работи като ИТ специалист за малка адвокатска кантора. Неговите отговорности включват обработка на цифрови доказателства за съдебни дела. Компанията премества цялата база данни с цифрови доказателства в облака, но само Throwaway59724 има достъп до облачния сървър с администраторски права и възможност за качване на файлове в него. Всички останали потребители могат само да ги преглеждат, без никакви други права.

Служителите копират стотици хиляди файлове в локално хранилище, но Throwaway59724 трябва ръчно да ги качи в облака. По думите му, това е единственото нещо, което е правил през целия осемчасов работен ден. Когато бил в офиса, е прекарвал по-голямата част от времето си на празен ход и преди да дойде пандемията от коронавирус, последвана от самоизолация, е трябвало да се преструва, че е напълно потопен в работата.

Поради пандемията, ръководството пуска Throwaway59724 да работи от вкъщи. Той настройва отдалечен достъп до офисния си компютър и в рамките на една седмица пише прост скрипт, който върши почти цялата му работа вместо него.

Скриптът сканира локалното хранилище за нови файлове и генерира хеш суми за всеки от тях. След това програмата копира документите в облака и отново генерира хеш код (това е необходимо като доказателство, че никой не е редактирал файловете).

Сега Throwaway59724 играе видеоигри по цял ден и прави други неща, включително работи по някакъв собствен проект, за който предпочита да не говори. В края на деня той прекарва около 10 минути в преглед на дневника на скриптовете, за да се увери, че всичко е минало гладко.

ИТ спецът признава, че се е чувствал виновен известно време след стартиране на парчето код. Сторило му се, че обира фирмата, в която работи, тъй като получава заплата, без да прави нищо.

В крайна сметка обаче Throwaway59724 се убeждава, че докато ръководството е доволно, той прави всичко както трябва. „Правя точно това, за което бях нает, цялата работа се извършва навреме и се наслаждавам на живота си. Всички печелят”, хвали се той.

Ако работодателят реши да го уволни, Throwaway59724 просто ще деактивира скрипта и ще прекрати отдалечената връзка със служебния компютър. Скриптът му принадлежи, както и компютърът у дома, на който работи.

На домашния компютър, купен от него единствено за изпълнение на скрипта, няма други служебни файлове. Всички цифрови доказателства се съхраняват в локалното хранилище на компанията и след изпълнение на скрипта се прехвърлят в корпоративния облак.

Самият скрипт е обикновен изпълним файл (.bat), написан въз основа на информация, получена от Google за няколко минути.

Историята получи широко разпространение в интернет и медиите, включително Newsweek, както посочва самият автор, и може да стигне до ръководството на компанията. Разработчикът обаче казва, че подобна слава „не му пречи”.

Потребители на Reddit питат Throwaway59724 защо не продаде скрипта за много пари, след като може да направи нещата по-лесни и потенциално да освободи десетки часове на други хора, на което той отговаря: „Моля, разберете, това не е някаква програма от висок клас, която струва милиони. Това са няколко реда код, написани в Notepad. Това е типът скрипт, който хората поставят в GitHub с цена от 5 долара”.

Той също така уточнява, че създаденият от него скрипт е подходящ само за един вид работа и само за една компания.

Коментари по темата: „ИТ спец написа скрипт, който работи вместо него”

добавете коментар...

  1. Хм...

    Толкова скриптове съм написал за компанията за която работех а не съм поискал нищо. Правех го само да улесня работата на колегите си и от лоялност.

  2. :o)

    от моя гледна точка този човек е написал малко ERP за нуждите на компанията
    и всеки ден по 10 минути го преглежда да види работи ли всичко.
    Напълно си заслужава заплатата, след като това му е работата.
    Това че е изобретил автоматична количка за пренасяне на камъни от място А до място Б вместо цял ден да ги мъкне на ръка един по един, не го прави престъпник, а иноватор
    дай боже повече хора като него да мислят с главата си, а не да се чудят как да изклинчат от работа и да си скролват фейсбука докато им плащат да работят.

  3. Елка Василева

    Преди поне 10 години същата история беше станала известна, и пак имаше статии. Само че там краят беше, че специалистът залинял и изгубил работни умения, и макрая го уволнили.

  4. Доста преувеличена статия

    Никой не плаща за copy paste 90К! Нито пък някой ще си сподели годишната заплата в някой онлайн вестник! Спец? За 5 реда код на notepad не бих го нарекъл спец. Пишете качествено статии моля! Това тука и 13 годишен ще го напише по-добре и с по-добре подбрани думи!

  5. Българин!

    Стига сте хейтвали. 🙂 Имал човека възможност , направил го е! Когато и вие направите нещо такова и вас , ще хейтват!

  6. Аз

    Добре е че пише под псевдоним. Тука в България бързо някой би го топнал… Сигурно и там ще има подобни гадове…

  7. Българин

    Просто в нормалния свят, където живеят хора не е проблем да качваш файлове за 90К годишно. Това, че в Булгаристан всеки работодател иска от работника да върши дори неговата работа ако може за Без пари е съвсем друг въпрос. Затова и в Булгаристан всички са хейтър, гадни и безочливи. Защото не могат да живеят нормален живот в нормален свят. Това е

  8. Б. М.

    Ясно е казано, ако е преведено правилно, че СИ Е КУПИЛ КОМПЮТЪР СПЕЦИАЛНО ЗА ТАЗИ РАБОТА, СЛЕД ЛОКДАУН. Още, че скрипта е работил на служебният му компютър, преди този ЛОКДАУН. Това според мен означава, че скрипта е НАПИСАН В РАБОТНО ВРЕМЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КОМПЮТЪР. Или най – малко там е тестван.

  9. Венци

    Освен, ако е писано извън работно време и на личен компютър. Тогава си е изцяло твое… И, също така говориш за български закон…в цял свят е различно, и трудовите договори са различни.

  10. Иван

    Съгласно закона, всяко нещо, изобретено от служител е собственоет на фирмата.

  11. Охо Бохо

    Пише,че работи за малка адвокатска кантора,а не за държавна организация!
    Нико,защо си мислите, че “IT” има различно значение за адвокат и пощенски служител???

  12. оффф

    тоя ако е от спец (качвал файлове в облака ?!?!?!) аз съм космонавт!

  13. Нико

    Компютърен спец да копира и качва файлове. Това е повече асистент. Ако наистина може да автоматизира процеса за седмица означава, че в ръководството има некадърни хора. Тези пари са доста под средното. Явно става въпрос за държавна работа. Държавните служители са изключително неефективни не само в България. Отидете в локалната поща в България и вижте какво става. Тъжно е

  14. Българин

    Преди време едно американско ИТ си беше “наело” ИТ в Индия да му върши работата за 20% от американската му заплата. Конфиденциалност и такива глупости – кой му пука.
    Цял ден си клати краката и му дава 20% от заплатата и делегира.

  15. Anonymous

    Парите се плащат за конфиденциалността и доверието. Не само за уменията. На фирмата и трябва човек само за тази задача и това ги устройва.

  16. Хаха

    “ИТ спец”, чиято работа е да копира файлове от едно място на друго. Вие сериозно ли?
    Но и тези, които го държат на работа, си го заслужават, щом си мислят, че трябва да плащат 90К на някой за това.

Коментар