5G ULTRA мрежата на А1 е 6 пъти по-бърза от 4G при сваляне на данни

А1 развива постоянно 5G мрежата си, която вече покрива над 200 населени места
(снимка: А1 България)

Мрежата 5G ULTRA на А1 България вече обхваща всички населени места в страната с над 10 000 човека, както и основните морски, зимни и SPA курорти, съобщиха от телекома, отчитайки развитието през първото полугодие.

Трафикът през 5G ULTRA се е увеличил с над 180% през първите шест месеца на 2022 г. и достига над 5 000 терабайта (TB), а средната скорост на сваляне на информация през 5G е била около шест пъти по-висока спрямо тази на 4G мрежата на А1.

5G ULTRA стартира в края на 2020 г. и към момента е единствената мрежа от пето поколение в България, която разчита само на истинска 5G технология. Телекомът внедрява 5G с ново оборудване на европейски производители и използва честотна лента с ширина 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно в една посока на предаване.

По този начин 5G ULTRA осигурява в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни спрямо 4G. До момента максималната регистрирана скорост в 5G ULTRA е над 1750 Mbps.

Телекомът временно е отворил своята 5G мрежа за лятото и до 30 септември всички клиенти на мобилна услуга от А1, които имат 5G смартфон, могат да изпробват безплатно скоростта на 5G ULTRA.

От началото на годината А1 е инвестирала 16,5 млн. евро в 5G ULTRA, в резултат на което компанията е увеличила почти тройно покритието на мрежата като брой населени места и в момента те са над 200. За цялата 2022 г. планираните инвестиции за развитие на 5G ULTRA надхвърлят 26 млн. евро.

За периода януари – юни 2022 г. градовете с най-голям трафик в 5G ULTRA са София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като потребителите от столицата са генерирали около половината от общия 5G трафик в страната.

Потребителите търсят все повече услуги за високоскоростен мобилен интернет, потвърждават данните на А1 – броят на уникалните клиенти на 5G услуги се е увеличил с почти 350% през първите шест месеца от годината.

Същата тенденция се наблюдава и при употребата на мобилен интернет като цяло, без значение от използваното поколение мобилна мрежа. Общият трафик на данни е нараснал с 46% през първото полугодие на 2022 г. и с 60% спрямо същия период на 2021 г.

Коментари по темата: „5G ULTRA мрежата на А1 е 6 пъти по-бърза от 4G при сваляне на данни”

добавете коментар...

  1. Русофил

    Русия вече почна 6g

  2. :o)

    Разбира се че 5G е опасно и ненужно за обикновения човек. Тия малоумни скорости са за малоумници , които по цял ден кибичат и гледат малоумни клипчета и генерират трафик. 4G LTE е предостатъчно за почти всичко, което ти трябва от един смартфон.
    Само че все още са го оставили в телефона да можеш да си го избираш на ква мрежа да работи, така че ШНУР за 5G!

  3. Anonymous

    Ако си на метър от антената и си облъчван яко.

    При честотни диапазони 450 MHz – 6000 MHz са налице достатъчно доказателства от експериментите с животни за канцерогенен ефект, заяви проф. Фиорела Белподжи, ръководител на изследване за въздействието на 5G технологията върху човешкото здраве.

    По нейните думи, тези честоти вероятно имат ефект върху мъжките и женските репродуктивни способности. Освен това съществува възможност за неблагоприятни ефекти върху потомството, изложено на въпросните честоти по време на ембрионалното развитие.

    Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) предупреди за въздействието на сигналите от 5G мрежите върху радиовисотомерите на самолетите Boeing 737. Това може да повлияе на способността на екипажа на самолета да осигури безопасно излитане или кацане.

    Въпреки това, директивата гласи, че някои системи може да не функционират правилно по време на излитане, кацане и маневри в рамките на покритие на 5G сигнал в диапазона 3,7-3,98 GHz (C-лента). Предупреждението се отнася за 2400 самолета в САЩ и 8300 по целия свят. Според представител на Boeing, компанията поддържа т.нар. „Директива за летателна годност”, която съдържа инструкции, подобни на тези, които Boeing въведе през януари.

Коментар