Бош разработва нови видове чипове за електромобилите

Заводите на Бош са засипани от поръчки за SiC чипове за електрониката на автомобилите
(снимка: Бош)

Производството на нови видове полупроводници е един от приоритетите на германския технологичен гигант Бош. От края на 2021 г. компанията  произвежда серийно чипове от силициев карбид (SiC) в завода си в Ройтлинген.

Тези чипове се използват в силовата електроника на електрическите и хибридните автомобили, като помагат за увеличаване на пробега им с до 6%. На фона на силния растеж на пазара със средногодишен темп от 30%, търсенето на SiC чипове остава високо, което увеличава поръчките за Бош.

Компанията проучва използването и на други видове чипове, за да направи електрониката по-ефективна. „Ние тестваме и разработването на чипове, базирани на галиев нитрид, за приложения в електромобилността”, каза д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Бош. „Тези чипове вече се срещат в зарядните устройства за лаптопи и смартфони”.

Преди да бъдат използвани в превозните средства, новите чипове трябва да станат по-здрави и способни да издържат на значително по-високи напрежения – до 1 200 волта. „Подобни предизвикателства са част от работата на инженерите на Бош. Силата ни е в това, че отдавна познаваме и микроелектрониката, и автомобилите”, подчерта Хартунг.

Коментар