Chrome – задава ли се нова монокултура?

На същински кръстоносен поход е тръгнала Google в своята амбиция да накара всички ни да преселим ежедневието си в уеб – там, където са нейните услуги и нейните реклами. Ето, че с твърдото си намерение да пусне операционната система Chrome OS голямата компания иска да премести и десктопа ни във виртуалността.

Без съмнение това ще изисква наличието на вездесъщи, високоскоростни и непрекъсващи интернет връзки. Имайки такива комуникации на разположение, потребителят ще има удоволствието да борави на РС устройства, които зареждат само за няколко секунди.

Звучи хем прекрасно, хем спорно. 

Не е ли ирония на съдбата, че това, за което Microsoft е яростно критикувана от години, сега се случва с Google – налагането на монокултура?

Софтуерно обвързване

Години наред Европейският съюз прави какwо ли не, за да накара Microsoft да спре да обвързва операционната система Windows с различни видове неин собствен софтуер: с медиа-плеъра Windows Media Player, с браузера Internet Explorer…. Съдебни дела и глоби се стоварваха върху редмънтския гигант всяка година поне по веднъж. Едновременно с това ЕК изискваше разделянето на продуктите от самата операционна система и предлагането им отделно от нея. Ще, не ще, Microsoft се принуди да се съобразява с тези задължения. Дотолкова, че в новия Windows да вкара “балотажен екран”, чрез който потребителят да избира измежду всички браузери кой да бъде “по подразбиране”.

Ето, че сега Google обвързва своите софтуерни разработки. С операционната сисема Chrome OS ще може да се ползват нейният браузер Chrome и нейните приложения. Е, ще може да се пускат и приложения на трети страни – но само уеб-приложения, т.е. уеб услуги, каквито на пзаара се предлагат от…хм, най-вече Google. И без съмнение потребителят няма да може да ползва браузер от друг разработчик.

Дали ЕС някой ден ще се събуди за случващото се и дали ще поиска от Google да предлага отделно операционната система и останалите продукти?

Хардуерни ограничения

Според вицепрезидента по продуктовото развитие в Google Сундар Пичай, Google налага строги ограничения за хардуера за Chrome OS. "Работим върху имиджа на Chrome OS – самия софтуер – но едновременно с това работим заедно с нашите партньори, за да определим компонентите на хардуерно ниво. Наистина искаме да накараме софтуера да разбира стоящите под него хардуерни устройства – така можем да го направим много по-бърз и много по-сигурен”, заяви Пичай.

Едно от най-осезаемите ограничения е за твърдия диск. Всъщност Chrome OS изобщо няма да работи върху твърди дискове – ще борави само с твърдотелни носители. А според Пичай тази ОС ще работи и с точно определени безжични карти.

Е, сега може би е ясно защо Dell не е в списъка на 12-те хардуерни партньора на Google. Сред тях обаче са Acer, Asus, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments, Toshiba…

…и големият картофен глад

Освен всичко дотук, трябва да се каже и, че монокултурите носят един огромен риск: ако в една монокултура попадне опасна заразна болест, заразата се разпространява светкавично и може да доведе до пълно унищожение.

Някога противниците на собственическия софтуер и в частност на Microsoft посочваха този проблем доста често. Зависимостта от едно единствено решение прави всекиго уязвим. Ако утре Microsoft по някаква случайност изчезне от нашия свят, кой ще поддържа милионите компютри на хора, на бизнеси, на правителства, кой ще прави „кръпките" срещу пробиви в сигурността? Размишленията за монокултурите неизбежно отвеждат назад в историята до времето на „големия картофен глад" в Ирландия. Това станало в периода 1845 – 1852 г., когато всички ирландци отглеждали картофи и изхранвали себе си и семействата с картофи – картофите били тяхната основна храна, от продажбата на картофи изкарвали пари за всичко друго, което им трябва, картофите били целия им поминък. Зла болест по картофените култури обаче нападнала насажденията. Внезапно цялото население останало без храна и без нищо, което да може да продаде, за да живее. Настанал жесток глад. Хиляди хора измрели, хиляди деца погинали.

Ето защо монокултурите са крайно опасни, предупреждават учени – историци, антрополози, а и немалко ИКТ експерти.

Дали нещо подобно може да се случи с Google?

Помните ли как една съботна сутрин в началото на февруари кликването на който и да е резултат от търсене на каквато и да е тема в търсачката на Google водеше потребителя до екран, който предупреждава: „Внимание! Този сайт може да увреди вашия компютър!" След това този екран пренасочваше потребителя към StopBadware.org за повече информация. Получилото се нарастване на трафика към въпросния сайт, макар ад бе стопанисван от организация, спонсорирана от Google, доведе до непреднамерена DDoS атака към StopBadware и тотално срина сървърите й. Оказа се, че цялата работа била резултат от… човешка грешка на служител в Google, свързана с въвеждането на простичкия символ “/”. Крайният резултат от този лек гаф бе, че за един момент целият Интернет се оказа маркиран с флагчето „зловреден код".

Е, вече има доказателства, че ако някой в Google “кихне”, всички ще хванем настинката моментално.

по темата: „Chrome – задава ли се нова монокултура?”

добавете коментар...

  1. Mitov

    😉

  2. any

    Тва е умрела работа – ако искаш комп трябва да си вързан. Зарибявка за нещо друго е тва.

  3. :-)

    Ей какъв си хейтър 🙂 Каквото и да изкарат Гугъл е супер, а Майкрософт все е лош 🙂 Операционната система на Гугъл е Линукс-базирана и доста опростена 🙂

  4. Mitov

    🙂
    Поредната статия загрижена за интересите на Майкрософт. Защо? Майкрософт се опитва да прави уеб операционна система но не с отворен код

Коментар