Родители започват кампании за детство без смартфон

Смартфон-обсесията сред подрастващите подтикна родители да започнат кампания за детство без джаджи (снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро група родители от Обединеното кралство дадоха ход на кампания за детство без смартфони за малчуганите до 11-годишна възраст. Активистите се позовават на психологическите вреди от тези устройства за децата и се надяват посланието им да бъде разбрано от училищата.

Миналата година Дейзи Гринуел и Клеър Фърнихоу, приятелки с малки дъщери, започват да обсъждат нарастващата тенденция децата да притежават смартфони. Двете майки се тревожат за въздействието върху дъщерите им, ако приятелите им се сдобият с телефони. Споделеното от други родители само засилва тревогите им. Децата със смартфони често „потъват“ в екраните на малките устройства, пренебрегвайки семейството и дейностите на открито. Местен учител споменава, че успява да говори с дъщеря си само когато Wi-Fi мрежата е изключена.

Гринуел и Фърнихоу не искат да купуват смартфони за децата си, докато не навършат поне 16 години. Но на Острова е така – 91% от децата на възраст под 11 г. притежават телефон. А това прави натиска много силен: децата, които нямат смартфон, ще искат да имат, за да подражават на другите. Двете майки, чувствайки се като капан, се чудят как да решат дилемата.

Така през февруари те създават група в WhatsApp, за да се подкрепят взаимно в забавянето на достъпа до смартфони за децата. Тази група бързо нараства. Присъединяват се все повече родители, загрижени за същия проблем. Общността нараства до 60 000 души. В крайна сметка от това движение се ражда и кампанийна група на име „Детство без смартфон“ (SFC). Целта на участниците е да променят нормата около използването на смартфони и да подкрепят родителите в това предизвикателство.

Но защо?!

Групите SFC WhatsApp се превръщат в средище, където родителите споделят своите борби и стратегии, подкрепят се. Консенсусът е ясен: смартфоните и социалните медии като цяло са вредни за децата. Рискът от късогледство е само началото; има много данни, които говорят за връзката между използването на смартфон и отчуждението, откъсването от социалната среда, проблеми със съня и проблеми с концентрацията, от които пък произтичат и проблеми с учението.

Психологът Джонатан Хайд отдава кризата на психичното здраве на младите хора отчасти на използването на смартфони и социални медии. Той се застъпва за забрана на смартфони за деца под 14 години и ограничаване на използването на социални медии за лица под 16 години. Основателите на SFC споделят сходни възгледи. Те вярват, че неограниченият достъп до смартфон трябва да се отложи поне до 16 г.

Част от аргументите на родителите е и вероятността децата да се натъкнат на порнография и да станат обект на излъчване на неподходящо съдържание.

Неочаквано хлътнали

Триото зад групата за детство без смартфони описва предизвикателството си като „новата граница в родителството“. Много родители споделят, че никога не са вземали съзнателното решение да дадат на децата си смартфони. Това се случва неусетно, просто ей така, като по инерция, просто защото навсякъде се случва. И така неусетно е станало норма. Едва сега, когато осъзнават вредата от положението, родителите търсят начин да „преобърнат“ ситуацията. Именно защото им е трудно и не са сигурни как да го сторят, те се радват на подкрепата на групите, предоставящи така необходимата солидарност и подкрепа.

Пробуждане и от двете страни

Кампанията на британските родители набира скорост в момент, в който на все повече места по света все повече родители осъзнават вредата от смартфона за детското съзнание. Паралелно с това и в училищата назрявa готовността за ограничаване на употребата на смартфони. Там, където управата е взела подобно решение, вече се забелязват ползите: децата са по-съсредоточени в час, общуват си много повече в свободното време, участват много по-интензивно в кръжоци, школи и други извънкласни дейности.

Нормативна промяна?

Дейността на групи като SFC поставя на масата и въпроса дали е нужно ново законодателство за регулиране на технологичната индустрия и най-вече на начина, по който технологиите се използват от подрастващите. Доколкото има закони за безопасността на децата онлайн, техните разпоредби не са достатъчни, смятат родителите, възправили се срещу смартфоните.

Коментар