Тенденции в центровете за данни: преход към хибридни ИТ и колокация

Организациите все по-често използват хибриден модел за своята ИТ инфраструктура
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов доклад за състоянието на центровете за данни, изготвен от CoreSite, подчертава известно репатриране на облачните натоварвания през 2024 година и повече хибридни внедрявания, управлявани отчасти от изкуствен интелект.

Докладът предоставя ценна информация за това как организациите адаптират своята ИТ инфраструктура, за да посрещнат развиващите се бизнес нужди, особено в лицето на ресурсоемките работни натоварвания с изкуствен интелект и търсенето на безпроблемна облачна свързаност.

Основни констатации в доклада:

  • 98% от организациите са приели или планират да приемат хибриден ИТ модел;
  • 95% от респондентите казват, че естествените, директни връзки с основните облачни доставчици са важни;
  • 60% от организациите вече използват хибриден модел спрямо 55% през 2022 г.;
  • 91% от анкетираните обмислят преместване на генеративни AI приложения от публичния облак към съоръжения за колокация;
  • Само 31% от анкетираните казват, че техният настоящ доставчик на колокация предлага взаимосвързаност с различни облачни доставчици.

„Най-изненадващото прозрение беше, че докато облачната взаимосвързаност е основната причина за използване на колокация за почти половината от 22-те работни натоварвания, включени в проучването, само 31% от респондентите казват, че техният настоящ доставчик на колокация предлага взаимосвързаност с различни облачни доставчици”, коментира Хуан Фонт, президент и главен изпълнителен директор на CoreSite и старши вицепрезидент на American Tower, пред Data Center Knowledge.

Репатриране на работните натоварвания от публичния облак

Забележителна тенденция е преместването на работни натоварвания от публични облачни среди към центрове за данни за колокация. Докладът показва, че използването на публичен облак намалява при всички натоварвания в сравнение с проучването от 2023 г.

Тази промяна е особено изразена за работни натоварвания като генеративни AI приложения, бизнес разузнаване, анализ на данни, както и IoT свързаност и управление.

„В исторически план публичният облак се разглеждаше като бърз и лесен отговор за замяна на наследената технология, добавяне на възможности или подобряване на пъргавината и гъвкавостта”, казва Фонт. Но докладът за 2024 г. установява, че организациите преминават към по-„интелигентен облачен” подход, който разчита на баланс между облак и колокация и в по-малка степен на локални ресурси (on-premise).

„С нарастването на работното натоварване организациите често откриват, че поддържането им в публичния облак е твърде скъпо”, допълна Фонт. „Това задвижва прехода обратно към колокация, която предлага предсказуемост на разходите и спестяване на данни и широколентов достъп, както и по-добра физическа сигурност, надеждност, мащабируемост, производителност и скорост, необходими за конкурентно предимство”.

Работните AI натоварвания стимулират колокацията

Докладът определя AI като важен фактор, ускоряващ възприемането на услугите за колокация. Тъй като организациите увеличават инвестициите си в AI и машинно обучение, те преразглеждат кои среди осигуряват най-добрите ползи като цена/производителност за тези ресурсоемки работни натоварвания.

Проучването показва изместване на специфичните за AI работни натоварвания от локални среди към центрове за данни за колокация. Освен това мнозинството респонденти обмислят преместване на работни натоварвания, свързани с AI, от публичен облак към колокация, включително генеративни AI приложения (91%), чатботове (81%) и прогнозни анализи (79%).

Възприемането на AI е сравнително нова тенденция и все още не е напълно ясно как и къде всички работни AI натоварвания ще се приземят в различни типове среди на центрове за данни.

„Любопитно ми е да видя как се развива преминаването към облачен интелигентен подход, особено когато AI, ML и други натоварвания с висока плътност нарастват експоненциално”, заключава Фонт.

Коментар