Китай изстреля първите конкуренти на Starlink

Сателитните комуникации са още една арена за надпревара между Китай и САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай изведе в орбита първата партида нискоорбитални комуникационни сателити, способни да се конкурират с мрежата за сателитен интернет Starlink, поддържана от американската компания SpaceX.

Китайските власти и компании с държавно участие формират собствена констелация от нискоорбитални комуникационни спътници, функционално дублиращи американската мрежа Starlink. Наскоро стана известно за изстрелването на първата партида от бъдеща констелация от 15 000 спътника, която ще се управлява от Shanghai Spacecom Satellite Technology.

Компанията е изстреляла сателитите от Тайюан, където се намира специализираната стартова площадка, съобщи Ройтерс, позовавайки се на China Securities Journal. Програмата за разработване на спътниковото съзвездие се изпълнява от миналата година и в крайна сметка трябва да направи възможно изстрелването на приблизително 15 000 космически комуникационни апарати в ниска земна орбита.

Обикновено такива спътници се намират на разстояние от 300 до 2000 км от повърхността на Земята; те са по-евтини от спътниците на „далечни разстояния” и позволяват предаване на информация с висока скорост при по-ниски разходи.

Най-голямото съзвездие от спътници от този тип е собственост на американската компания Starlink; вече има хиляди космически апарати в орбита, а броят им непрекъснато се увеличава.

Ройтерс припомня, че китайските учени многократно са изразявали загриженост относно възможността за използване на сателитната мрежа Starlink по време на военни конфликти, признавайки развитието на тази услуга като заплаха за националната сигурност на различни страни.

Програмата SSST е предназначена да преодолее пропастта между Китай и Съединените щати в сателитните комуникации. Тази година ще бъдат изстреляни 108 комуникационни спътника, до края на 2025 г. още 648, през 2027 г. мрежата вече ще покрие цялата планета, а до края на десетилетието броят на спътниците трябва да нарасне до 15 000.

Коментар