Британците правят бижута от изхвърлени дънни платки

Около 7% от световните златни резерви са „замразени” в електронни устройства, главно микрочипове (снимка: The Royal Mint)

Кралският монетен двор на Великобритания започна да извлича злато от стари електронни платки и да създава изключителни бижута. За целта се използва химическа технология, разработена от канадската компания Excir.

Повече от хиляда години Кралският монетен двор сече монети и други предмети от благородни метали. Но хората използват монети все по-малко, така че институцията е принудена да търси нови области за развитие, включително рециклиране на електронни отпадъци.

Според ООН, през 2022 г. светът е генерирал рекордно количество електронни отпадъци. В глобален мащаб са изхвърлени 62 милиона тона телефони, компютри, телевизори и други устройства, пълни както с ценни, така и с токсични материали. До 2030 г. количеството електронни отпадъци ще се увеличи с още 32%. Всяка година ще изхвърляме 82 милиона тона електроника.

Кралският монетен двор отбелязва, че по-малко от 20% от електронните отпадъци се рециклират, а около 7% от световното предлагане на злато е „замразено” в електронни устройства, главно микрочипове. Общата стойност на ценните метали, съдържащи се в електронните отпадъци, достига 57 милиарда долара!

Наскоро Кралският монетен двор откри съоръжение от 3700 m² в Южен Уелс, способно да обработва 4000 тона електронни платки годишно. Заводът използва процес, разработен от канадската технологична компания Excir.

Платките са смачкват и потапят в патентован, екологично чист химически разтвор, който извлича златото от платките при стайна температура. След това суспендираните златни частици се отделят и използват повторно. Според Excir, процесът може да възстанови за секунди повече от 99% от златото от електронни отпадъци.

След това Кралският монетен двор превръща златото, добито от печатните платки, в колекция от бижута, наречена 886. Колекцията включва две висулки, гривна и пръстен, струващи между £1525 и £2995.

Разработена е и по-достъпна колекция от сребърни бижута. Продуктите са направени от метал, получен от рентгенови филми. Цената започва от 225 паунда.

Преди това специалисти от Съединените щати демонстрираха метод, който позволява използването на пластмасови отпадъци като материал за електроника.

Коментари по темата: „Британците правят бижута от изхвърлени дънни платки”

добавете коментар...

  1. Българин

    Един приятел навремето така стана милионер. Изкупуваше всякакви платки от разни заводи, които спряха работа след промените и ги топеше да им извлича ценните метали.

Коментар