Google добавя 860 милиарда архивирани страници в търсенето

Потребителите на Google ще получат безпрецедентна възможност за изучаване на еволюцията на интернет от 1996 г. насам (снимка: CC0 Public Domain)

Google започна да добавя в резултатите от търсенето връзки към архивирани копия на уеб страници от некомерсиалната библиотека Internet Archive, по-известна като Wayback Machine.

Този ход на интернет гиганта цели да компенсира изчезването на обичайната опция за преглед на кеширани страници в резултатите от търсенето. Потребителите ще получат достъп до повече от 860 милиарда архивирани уеб страници, което е безпрецедентна възможност за изучаване на еволюцията на интернет ресурсите от 1996 г. насам, отбелязва The Verge.

През февруари тази година Google реши да деактивира една от най-старите функции на търсачката – достъпа до кеширани страници. Google SearchLiaison, официалният PR акаунт за търсенето в Google, коментира решението:

„Да, функцията е премахната. Знаем, че е тъжно. Ние също сме тъжни. Това е една от най-старите ни функции. Но тя имаше за цел да помогне на хората да получат достъп до страници в момент, когато не може да се разчита, че дадена страница ще се зареди. Тези дни ситуацията значително се подобри”.

Като алтернатива Google предлага интеграция с Wayback Machine, мащабен проект на базираната в Калифорния организация с нестопанска цел Internet Archive. Този ресурс съхранява повече от 860 милиарда уеб страници и повече от 99 петабайта данни, някои от които датират от края на 90-те години.

Колосалната база данни позволява на потребителите не само да намират информация, но и да проследяват еволюцията на уебсайтовете през десетилетията. За да се почувстват като уеб-археолози, потребителите трябва да кликнат върху трите точки до конкретна връзка в резултата от търсене и след това да изберат „Научете повече за тази страница”, за да бъдат отведени до връзка към съответната страница в Wayback Machine.

Но въпреки очевидните предимства, новата функция има и своите ограничения. Wayback Machine не може да осигури достъп до сайтове, чиито собственици са забранили архивирането или до защитено с парола съдържание. Процесът на внедряване на нова функционалност става постепенно, така че не всички потребители ще могат да я използват едновременно.

Коментар