Огромен облачен капацитет е готов да влезе в действие

Компаниите харчат три пъти повече за облачни услуги, отколкото за собствените центрове за данни (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният облачен пазар се разраства бързо – разходите в сегмента на центровете за данни скочиха с почти една трета за шест месеца, сочи нов доклад на изследователската компания Synergy Research Group, който анализира облачната екосистема в света през първата половина на 2024 г.

Общите разходи в сегментите на услугите и инфраструктурата достигнаха 427 милиарда долара в периода януари-юни 2024 г., което е увеличение от приблизително 23%, в сравнение с първата половина на 2023 г.

Ръстът на разходите в сегментите IaaS, PaaS и SaaS е средно 21% на годишна база. В същото време в посока на корпоративните SaaS услуги увеличението е малко под 20%, според данните на Synergy.

Разходите за публични и частни облачни центрове за данни през януари-юни 2024 г. са се увеличили с 30%, в сравнение със същия период на 2023 г. Хиперскейлърите продължават активно да развиват своята инфраструктура: техният капацитет се е увеличил с 24% на годишна база, а общият обем на капацитета, подготвен за въвеждане в експлоатация, е скочил с 47%.

Лидерите в SaaS и облачните инфраструктурни услуги са Microsoft, Amazon, Google и Salesforce. В сегмента на оборудването и софтуера за центрове за данни значителен пазарен дял заемат ODM производителите, чиито услуги се използват от хиперскейлърите.

Dell, Microsoft, Supermicro и HPE също са посочени като основни играчи на този пазар. Nvidia, която доставя хардуерни ускорители за AI платформи, включително директно на хиперскейлъри, бързо укрепва позициите си.

От географска гледна точка, безспорен лидер са Съединените щати, които през първата половина на 2024 г. поглъщат 44% от всички приходи от облачни услуги, 53% от капацитета на хиперскейлърите и 47% от пазара на хардуер и софтуер за облачни центрове за данни. На китайските играчи се падат 8% от всички приходи от облачни услуги и 16% от капацитета на хиперскейлърите.

По-рано Synergy Research публикува доклад, според който хиперскейлърите вече контролират 40% от капацитета на всички центрове за данни в света. Доставчиците на облачен капацитет и колокация продължават да оказват значително влияние върху трансформацията на глобалната индустрия на центровете за данни.

През 2023 г. хиперскейлърите са обсебили около 41% от глобалния капацитет на центровете за данни. Малко повече от половината от този капацитет се намира на собствени центрове за данни, а останалата част е в наети съоръжения.

Капацитетите за колокация извън хиперскейлърите представляват приблизително 22%. Така капацитетът на традиционните локални центрове за данни през 2023 г. остава около 37%. За сравнение: преди шест години почти 60% от капацитета на центровете за данни в световен мащаб беше разположен в локални съоръжения.

В бъдеще очерталата се тенденция ще продължи, сочи прогнозата на Synergy Research. До 2029 г. хиперскейлърите ще заемат повече от 60% от всички мощности, докато делът на традиционните центрове за данни ще намалее до 20%.

Според анализаторите, общият капацитет на центровете за данни от всички видове ще продължи да расте бързо, включително поради бума на изкуствения интелект. Освен това до 2029 г. се очаква капацитетът на центровете за данни на хиперскейлърите да се увеличи почти три пъти в сравнение с 2023 г.

Въпреки че делът на съоръженията за колокация в общия капацитет постепенно ще намалява, действителният им общ капацитет ще продължи да расте стабилно, сочи анализът.

Капацитетът на хиперскейлърите е концентриран предимно в Съединените щати, докато Европа и Азиатско-тихоокеанският регион изостават в това отношение. Но общите тенденции са еднакви за всички географски пазари. Това се обяснява с няколко фактора:

През 2012 г. предприятията са похарчили 12 пъти повече пари за хардуер и софтуер за собствените си центрове за данни, отколкото за облачни инфраструктурни услуги. Сега обаче компаниите харчат три пъти повече за облачни услуги, отколкото за инфраструктурата на собствения си център за данни.

Наблюдава се също така бърз растеж в SaaS и цифровите услуги, насочени към потребителите, като социални медии, електронна търговия и онлайн игри, всички от които подхранват развитието на хиперскейлърите.

Въвеждането на генеративни AI технологии и услуги през следващите няколко години само ще засили наблюдаваните тенденции, отбелязват анализаторите. Освен това предприятията все повече поставят оборудване в съоръжения за колокация, което допълнително намалява нуждата от капацитет на място.

Коментар