Компютри и софтуер ще получат общини от страната

Компютри и софтуер ще получат общини от страната
Администрацията въвежда софтуер за човешките ресурси
06/05/2006
Започват 60 пилотни проекта за подпомагане на общини от цялата страна с компютри, софтуер и консултантска помощ, съобщи днес министър Николай Василев на среща с областната управа на Плевен. Целта на проектите е да се подобри обслужването на гражданите. Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) ще осигури на всички общини и областни управи в страната по два електронни подписа, както и нова, модерна техника на администрациите, в които тя е най-необходима.
През тази година ще бъде въведен и софтуер за управление на човешките ресурси в държавната администрация, благодарение на който за кратко време ще могат да се правят различни справки за състоянието и числеността на администрацията, за възрастовата структура, образованието на служителите и т.н.
До края на месец юни 479 служители от администрацията област Плевен ще преминат обучение по информационни технологии. Курсовете се реализират в рамките на тристранно споразумение между Министерството на държавната администрация и административната реформа, Програмата на ООН за развитие и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Проектът стартира пилотно в средата на януари 2006 г. в областите Благоевград и Пазарджик, където ИТ обучение преминаха над 750 служители.
От месец март 2006 г. ИТ курсовете започнаха поетапно във всички области на страната. До момента обучение са преминали над 3000 служители от централната и местната администрация. До средата на 2006 г. обучението ще завършат около 10 000 души, като амбицията на екипа на МДААР е тази бройка да се удвои до края на годината.
Курсовете се провеждат в телецентровете на ДАИТС и ПРООН, в бизнес-инкубаторите на JOBS, както и в изградените по проекта i-България компютърни кабинети в училищата. Курсистите са разделени в групи за начинаещи и за напреднали. Обучението е с практическа насоченост, като се набляга на реални приложения на технологията – от основната компютърна и информационна грамотност до цифровата фотография, дизайна на уеб-страници и настолния продуктов софтуер.
При ИТ курсовете в цялата страна ще бъде широко използвана и система за дистанционно обучение Class Server, която дава възможност за провеждане на уроци през интернет по всяко време и от всяко място. Class Server позволява споделяне на общи документи и обмяна на опит, провеждане на тестове он-лайн, дава възможност за тематични дискусии между преподавателите и курсистите. Тази система на обучение и оценяване се прилага за пръв път в България и беше успешно тествана при курсовете в областите Благоевград и Пазарджик.

рубрика: Uncategorized

Коментар