Заработи иновативна пешеходна пътека

Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата

Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата

Система за безопасно пресичане заработи на бул.„Симеоновско шосе“ в София.  Иновативната пешеходна пътека е съвместен проект на Фондация „Моят Град” и Столична Община Район „Лозенец” и е изпълнена от „Градска среда” ООД с помощта на дарения.

Системата за безопасно пресичане използва нови технологии, за да сигнализира ефективно на водачите на превозни средства, когато на пътеката има пешеходец през нощта.

Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детекторът за движение засече пешеходец, пътеката се осветява от специално предназначени за целта лампи. Включват се и LED светлини върху пътния знак, обозначаващ пешеходната пътека, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда от далече и дава възможност на водача на МПС да реагира, като намали скоростта и спре навреме.

Системата работи със слънчево захранване, което освен важна за сигурността на пешеходците я прави и екологична. Скоро ще започне работа по четири нови пешеходни пътеки на оживени улици, съобщи инж. Константин Йовчев, управител на Фондация „Моят Град”.

Коментари по темата: „Заработи иновативна пешеходна пътека”

добавете коментар...

  1. читател

    Ще поработи малко, па ще спре.

  2. Курдо

    Такава има, но не работи, в Пловдив, на колелето до Панаира!

Коментар