Построиха фалшив град за тестване на автономни коли

М-сити включва мрежа от пътища с кръстовища, пътни знаци и сигнали, улични лампи, фасади на сгради, тротоари и строителни препятствия (снимка: Мичигански университет)

М-сити включва мрежа от пътища с кръстовища, пътни знаци и сигнали, улични лампи, фасади на сгради, тротоари и строителни препятствия (снимка: Мичигански университет)

Недалеч от Детройт, върху 32 акра земя в Ан Арбър, Мичиган, има цял фалшив град, построен с единствената цел да се тестват автономни автомобили – технология, която може да срине автомобилната индустрия на Детройт. Градът е наречен М-сити. Ето как го описват от Мичиганския университет:

М-сити е симулация на градска и крайградска среда с площ 32 акра, която включва мрежа от пътища с кръстовища, пътни знаци и сигнали, улични лампи, фасади на сгради, тротоари и строителни препятствия. Предназначен е за провеждане на безпощадни тестове на новите (автомобилни) технологии, преди да бъдат пуснати за изпитания по обществените пътища и магистрали.

Според Блумбърг, в града има и роботизиран пешеходец на име Себастиан, който ще излиза сегиз-тогиз насред трафика, за да поставя умните коли в неочаквана ситуация. Всичко това е дело на Google и нейното поделение за автономни автомобили.

Тези, които са успели да надникнат в изпитателното поле, споделят, че то не прилича на никоя градска среда, виждана някъде по света. Целта на макета е да възпроизведе съвременния градски хаос със задръстванията и непредсказуемите пешеходци, наред с крайградските плетеници, супер-магистрали и селски зони. Има множество кръгови кръстовища, мостове и магистрали на входа на изкуствения град, както и блокове във вътрешността.

Може да се очаква, че технологията на автономните коли ще бъде подлагана на наистина сериозни изпитания тук, защото в изкуствения град има всякакви затруднения: всевъзможни инженерни решения, различни пътища, завои, тунели и какво ли не. С две думи, тук е заложена идеята умните коли да могат сами да се справят с всякакви инженерни решения – и безумия – на всички градски среди, възпроизвеждайки всякакви хрумки на градския инженер.

Единственият въпрос, който остава загадка, е защо е нужно всичко това, когато наблизо има изоставен град с реални фасади на сгради – празни постройки, празни пътища и кръстовища и инфраструктура, която е реална и чака да бъде използвана.

Коментари по темата: „Построиха фалшив град за тестване на автономни коли”

добавете коментар...

  1. :o)

    Бъзикайте се, бъзикайте се 🙂

    ТЕ ИДВАТ 🙂

  2. Иван

    Направо ще се побърка и алгоритъм и изкуствения интелект ще се отчая и ще отмени всички планове по превземане на планетата от машини.

    Изкуствения интелект ще стигне до извода че трябва да напусне планетата Земя.
    Много хора страхуващи се от изкуствения интелект ще бъдат разочаровани от интелигентното решение на машините да не се занимават с нас. 🙂

  3. Българин

    Да дойдат да ги пуснат в някой български град да видим дали няма да им се побърка алгоритъма.

Коментар